fallback

Москов: Рамковият договор предлага хубави условия за лекарите

Постигната е договореност НЗОК да осигури още пари за извънболнична помощ

18:40 | 25.02.16 г.

Параметрите на проекта за Националния рамков договор са изключително добри както за пациентите, така и за доболничната и болничната помощ.  Досега подобни хубави условия не са предлагани на лекарското съсловие, каза здравният министър Петър Москов, цитиран от БТА.

Той направи коментара по повод заявката на Българския лекарски съюз да не подпише Националния рамков договор за 2016 година.

На среща днес между представители на съсловната организация и на Надзорния съвет на НЗОК е била постигната договореност НЗОК да осигури още пари за нуждите на първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ и за медико-диагностични дейности. 

На лекарския събор, който започва утре, ще бъдат обсъждани параметрите на рамковия договор, а в събота ще бъде гласуването дали да бъде подписан Националният рамков договор.

Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз отново не се споразумяха за начина на въвеждане на пръстовия идентификатор. След срещата днес лекарите отново изразиха категорично мнение, че идентификаторът не трябва да бъде въвеждан чрез текстовете на Националния рамков договор, който трябва да бъде подписан до края на този месец. Според тях пръстовият идентификатор може да се въведе чрез текстовете на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Подуправителят на НЗОК Иванка Христова съобщи, че предстои да бъде приета нова наредба, която ще промени правилата за изписване на лекарствата за пациентите. Най-вероятно документът ще влезе в сила през септември. Идеята не е дали да се изписват евтини или скъпи лекарства за болните, а да се прекратят спекулациите около изписването, посочи Христова. По думите й има случаи, в които лекарят без причина изписва скъпия вариант на даден медикамент и пациентът е принуден да си доплаща, което го ощетява.

По повод новите текстове за предписване на медикаменти възражения заявиха от БЛС. Съсловната организация не приема текста, според който отговорността за изписването на медикаменти остава при лекаря, при условие че фармацевт ще има право да предписва препарати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
fallback