fallback

На първо четене: Задължителни зимни гуми и затвор за превишена скорост

Забраняват се безпричинните маневри и рязката промяна на посоката на движение, шофирането в насрещното движение ще се наказва с 3 хил. лева

16:24 | 24.02.16 г. 7

Предвижда се наказание до 3 години затвор при превишаване на разрешената скорост за движение с над 60 км/ч. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети от депутатите на първо четене днес.

Депутатите приеха и два пакета поправки в Закона за движение на пътищата – единият внесен от ГЕРБ, а другият – от Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Те предвиждат задължителни зимни гуми от 1 ноември до 1 април.

Срещу този текст се обяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Според него това било равносилно на задължение всички да ходят със зимни обувки през зимата. "Колко от вас са със зимни обувки сега?", попита колегите си той.

Шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път освен това вече ще се наказва солено – предвижда се глоба от 3 хил. лева и отнемане на книжката за срок от 6 месеца. Новите шофьори пък ще имат по-малко точки, а глобите за превишена скорост и шофиране в нетрезво състояние скачат значително.

С новите текстове депутатите забраниха и безпричинните маневри, рязката промяна на посоката на движение и внезапното преминаване от лента в лента. С промените се слага край и на безпричинното спиране в аварийните ленти на магистралите.

Шофирането на къси светлини в тунелите вече става задължително. Въвежда се и задължение за шофьорите да не потеглят, ако ако пътниците, които возят, са без колани или ако има малки деца без детски столчета.

Депутатите отхвърлиха проекта на Петър Славов от Реформаторския блок, който предвиждаше наказания за участие в гонки. Според управляващите в закона и сега има предвидени наказания за хулиганство на пътя, но проблемът е в трудното събиране на доказателства за това.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
fallback