fallback

Промени в 21 закона ще подобряват инвестиционния климат

По плана "Юнкер" вече са мобилизирани инвестиции за 61,5 млрд. евро в 22 държави, включително и у нас

13:42 | 19.02.16 г.

Правителството подготвя промени в 21 закона за подобряване на инвестиционния климат в България, каза заместник-министърът на финансите Карина Караиванова при откриването на конференция „План за инвестиции за Европа", съобщи БТА.

По думите на Караиванова са били идентифицирани десет сфери, където има пречки за инвестициите. Създадени са и десет междуведомствени работни групи, ръководени от вицепремиери и министри, които да предложат мерки за облекчаване на частния бизнес.

Работните групи обобщават предложенията си, които скоро ще бъдат внесени за одобрение в Министерски съвет. Ще се предложат промени в 21 закона, сред тях в Закона за устройство на територията, Кодекса на труда, Закона за местните данъци и такси и други. Ще бъде направен работен план за тези промени със срокове и отговорни институции, обясни Караиванова.

На форума бяха представени възможностите за получаване на финансиране по плана "Юнкер" на Европейската комисия.

Основната цел на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който реализира плана „Юнкер", е да инициира раздвижване на частния сектор. Към началото на февруари с гаранции за кредити от 9 млрд. евро вече са мобилизирани инвестиции за 61,5 млрд. евро в 22 държави, включително и в България.

На европейско ниво има множество пречки пред бизнеса и затова усилията са насочени към единния пазар на стоки, услуги и капитали, както и на единния електронен пазар, посочи Караиванова. 

Партньори на Европейската инвестиционна банка в България (ЕИБ) по плана "Юнкер" към момента са Българската банка за развитие и Райфайзенбанк. ББР има 100 млн. евро за подпомагане на проекти, а Райфайзенбанк - 35 млн. евро. Министерството на финансите събира проекти, които дори да не са готови напълно, ще бъдат предложени на ББР за консултации, каза Караиванова. По-малките проекти кандидатстват за финансова подкрепа през банки-посредници, а по-големите, над 25 млн. евро, направо към ЕИБ.

Европейският фонд за стратегически инвестиции не е грантова схема за безвъзмездно отпускане на пари като структурните и кохезионни фондове на ЕС. Той е механизъм за осигуряване на евтино финансиране и институционална подкрепа за реализиране на амбициозни и жизнеспособни бизнес проекти, каза на форума евродепутатът Ева Паунова.

Тя посочи, че е много вероятно след 2020 година парите от Европейския съюз да се получават най-вече по този начин и затова трябва да се учим да правим добри конкурентни проекти. В европейските институции се обсъждат възможностите за съвместно финансиране на добри проекти през кохезионните фондове на ЕС и чрез плана "Юнкер", каза Паунова. 

Предимство при финансиране по плана "Юнкер" ще получат проекти в области като инфраструктура, образование, изследвания и иновации, както и рисковото финансиране за малки и средни предприятия. Общините също могат да кандидатстват, като за тях има специални облекчения, свързани с безплатна техническа помощ при подготовка на проектите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 12.09.22 г.
fallback