fallback

Захариева: Механизмът за проверка не е състезание

Правосъдният министър очаква конкретни резултати от експертите у нас, не само писане на стратегически документи

10:41 | 19.02.16 г. 3

Механизмът за сътрудничество и проверка не е състезание – целта е препоръките да бъдат изпълнени и хората да живеят по-добре. Това коментира в ефира на БНТ правосъдният министър Екатерина Захариева.

Според нея изявленията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер не означават, че наблюдението по механизма ще бъде премахнато за Румъния в рамките на тази година. Той е окуражил северната ни съседка, че се движи в правилната посока.

Вчера Юнкер коментира пред българския премиер Бойко Борисов преди началото на Европейския съвет, че наблюдението ще бъде премахнато и за България в рамките на мандата на тази Комисия (тоест до 2019 година). Тя припомни, че в ЕС са се чували критики срещу механизма с мотиви, че не само България и Румъния имат проблеми с върховенството на закона.

За министъра обаче дори и след като механизмът бъде прекратен, борбата с корупцията, престъпността и работата за стабилността на съдебната реформа е ежедневна. „Това е процес, както и демокрацията и отстояване на принципите на демокрацията. Не бива да се успокояваме“, допълни още тя.

Екатерина Захариева очаква конкретни резултати от експертите, а не само писане на стратегически документи, както и изпълнение на предписанията в последния доклад от наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка.

Тя допълни, че някои от посочените в доклада препоръки са постоянен процес – борбата с организираната престъпност или с корупцията. Министърът призна, че по отношение на мерките за борба с организираната престъпност страната има повече успехи, отколкото с корупцията.

Захариева беше категорична, че всичко, което е записано в доклада, може да бъде изпълнено, „стига да има желание и воля“, но не всичко зависи от усилията на правителството. Министерството на правосъдието обаче активно работи по законодателните инициативи, свързани с очакваната от всички съдебна реформа, стана ясно още от думите на ресорния министър.

По-важно е хората да повярват в съдебната система и институциите, както и да са сигурни, че при обявяване на обществена поръчка няма да има злоупотреби, коментира Захариева в отговор на въпроса кога ще настигнем Румъния в борбата с корупцията.

Тя припомни още, че за да се стигне до съдебно дело и присъди, първо разследващите органи трябва да си свършат работата. Нужно е подобряването на капацитета на разследващите, смята още Захариева.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
fallback