fallback

Преглед на печата за 12 януари

07:40 | 12.02.16 г. 2

Българите са в дъното на класация за започване на свой бизнес в. Капитал Daily

Предприемачеството в България е начинание, в което малцина се впускат, макар да носи висок обществен статус и възможност за професионално израстване. Бизнес предприемат едва 3.5% от икономически активните хора. При близо половината от проектите, които пропадат, причината е, че са нерентабилни. Това показва изследването "Глобален предприемачески мониторинг" (GEM), което за пръв път обхваща и България. Неговата цел е да проучи средата и факторите, които влияят върху предприемачеството, и изводите да помогнат при изготвянето на национални политики за стимулиране на личната бизнес активност.

За да направят профил на предприемачеството в България, от българския екип по GEM са провели две изследвания. Първото обхваща над 2 хиляди души на възраст между 18 и 64 години, които дават представителност на картината за нагласите, стремежите и възможностите за бизнес инициативност в България. Второто изследване е проведено сред 45 национално признати експерти от девет области, каквито са например научноизследователската и развойната дейност, финансиране на предприемачеството, търговска и обслужваща инфраструктура.

В конкурса за главен архитект на София няма нови лица в. Капитал Daily

Петнадесет архитекти ще се борят за поста главен архитект на София, след като от 9 февруари Петър Диков напусна длъжността, която заемаше в продължение на 10 години. Това става ясно от публикувания списък на уебстраницата на Столичната община. Голяма част от желаещите да поемат градоустройството на София са свързани с досегашната работа на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ). Някои от тях имат опит от предишния конкурс за главен архитект, а трети са от браншовите организации на архитектите.

Сред кандидатите е арх. Влади Калинов, който от десет години е директор на дирекция "Контрол по строителството" в управляваната от Петър Диков НАГ, а преди това има опит в същата дирекция, както и като главен архитект на Район Банкя.В надпреварата е и Иван Несторов, който също е бил директор на дирекция "Контрол по строителството" в София, а по време на кметския мандат на Бойко Борисов поема управлението на тогавашната дирекция "Архитектура и градоустройство".

След списъка с ВИП клиенти на КТБ заваляха проверки и обяснения в. Сега

Архивите на КТБ продължават да тресат държавата. Списъците с ВИП клиенти на банката, които синдиците публикуваха преди дни, предизвикаха лавина от уточнения и коментари от засегнатите, а се оказа, че в тях има и сериозни грешки.

Първите гафове лъснаха в обявените данни за партийните финанси във фалиралата банката. Синдиците признаха, че са объркали числата за депозитите на ДСБ, "Глас народен", БСП-Варна, и пуснаха корекции, но изтриха старите данни и направиха невъзможно сравнението. Това постави под съмнение дали са 100% коректни и данните в другите списъци - за влоговете и кредитите на магистрати, депутати, кметове и други публични фигури, които са длъжни да подават имуществени декларации в Сметната палата.

Жертви и престъпници ще сключват сделки в. Сега

Жертви на престъпления и извършители да могат да се споразумяват, вместо прокуратурата да води разследване, а съдът да произнася присъди. Това предвиждат промени в Наказателно-процесуални кодекс (НПК), написани от правосъдното министерство. С новите текстове на практика се разширяват възможностите за освобождаване от наказателна отговорност.

Споразуменията ще се одобряват от съда и няма да подлежат на обжалване пред по-горна инстанция. Разпоредбите ще се прилагат за престъпления, които се наказват с до 3 години затвор, когато са умишлени, и до 5 години при непредпазливост. В първата категория попадат например леките телесни повреди. Предвижда се споразумения да има и при кражби, унищожаване на чужди вещи и кражби на коли.

Социалните жилища в София ще са готови през май в. Сега

След по-малко от 3 месеца ще бъдат готови за ползване двата блока за социалнослаби лица, които вече са построени в "Люлин" и кв. "Модерно предградие". Това стана ясно на пресконференция, на която бяха представени двете сгради.

Двата блока разполагат с общо 71 обзаведени социални жилища с различна площ и функционалност за хора в неравностойно положение. По думите на кмета на район "Люлин" Милко Младенов всеки от апартаментите е изцяло обзаведен и оборудван с всичко необходимо за един дом.

До 35% отстъпка на море в. Стандарт

До 35% по-евтино могат да си купят почивки и екскурзии посетителите на изложението "Ваканция и СПА". То се провежда до събота в столичния Интер Експо Център. Промоциите и отстъпките на повечето компании, които работят у нас, ще продължат и до края на февруари. Тогава приключват ранните записвания за ваканциите у нас и в чужбина. Посетителите на изложението могат да се запознаят с офертите на 380 компании и дестинации.

С национални щандове участват 10 държави, сред които Куба, Унгария, Индонезия и Мароко. Освен отстъпки и различни култури гостите на борсата могат да се насладят и на редица атракции, танци и музикални изпълнения, да се снимат с Христо Ботев и Захари Стоянов на щанда на община Враца, да опитат еленски бут и да дегустират храни и напитки от всички краища на България и света.

Винена карта води ценители в Мелник в. Стандарт

Винопроизводителите в Мелнишкия край изготвиха карта "Винени маршрути Мелник". Те се обединиха, за да реализират тази инициатива. Заедно създадоха двуезична карта на винените маршрути с цел да насърчат винения туризъм в Мелнишкия край. Картата включва всички винарни, които са отворени за посещения, производителите, които имат собствени лозя и дегустационни, както и други важни винени обекти в региона.

Преобразяват центъра на София с 60,7 млн. лева в. Новинар

До края на 2018 година две от емблематичните зони в центъра на София - около храм-паметника „Св. Александър Невски” и улица „Граф Игнатиев”, ще бъдат преобразени с 60,7 млн. лева. Средствата са безвъзмездни и ще бъдат осигурени по оперативна програма „Региони в растеж” на ЕК. Докладът за това на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов бе подкрепен единодушно от всички общински съветници на сесията на градския парламент.

До края на годината предстои изготвяне на анализи и на проектното предложение – т.нар. апликационна форма, с която ще се кандидатства за финансиране. Ще бъде обявена и обществена поръчка за избор на строители и ще бъдат изготвени работните проекти.

Пускат туристически пакети за дискотеки в чужбина в. Новинар

Най-новият хит сред родните пътешественици е парти туризмът. Подобни екскурзии с цел забавление вече се организират, а на търсещите забавления им предстои да се отправят към Букурещ. „Малкият Париж” е желана дестинация от по-млади, които за един уикенд ще опознаят нощния живот в румънската столица.

„Това е начин да разпуснат в една от най-големите дискотеки, в която сервитьори и персонал се отнасят с внимание към клиентите”, разказаха туроператори и допълниха, че пътуващите ще имат възможност да разгледат забележителностите на Букурещ, а на следващата вечер групата ще се пренесе в света на забавленията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 11.09.22 г.
fallback