fallback

Борисов лобира пред унгарския външен министър за газовия хъб

Двустранните търговски отношения между България и Унгария се оценяват на 1,18 млрд. евро през 2014 година

15:48 | 21.01.16 г. 2

С плановете за изграждане на газовия хъб и диверсификацията на енергийните доставки запозна премиерът Бойко Борисов унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Двамата са обсъдили още и изграждането на интерконекторите с газопреносните мрежи със съседните страни, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

По време на срещата Бойко Борисов е отбелязал, че Унгария е желан инвеститор и има нереализиран потенциал в тази насока.

Последните данни на Българската народна банка (БНБ) показват, че унгарските инвестиции у нас през 2014 година се повишават значително - от 5,9 млн. евро през 2013 година до 52,3 млн. евро през 2014 година.

С 23% обаче намаляват унгарските туристи, посетили България. През 2014 година те са около 70 хил., става ясно още от статистиката, водена от Министерството на икономиката.

От 2009 година насам има непрекъснат ръст на стокообмена между двете държави. През 2014 година той се оценява на 1,18 млрд. евро. Превес обаче има вносът на унгарските стоки - стойността му е почти 882 млн. евро, спрямо 297,4 млн. евро за износа на български стоки.

Водеща част от износа съставляват части за двигатели, както и корабно и самолетно оборудване. Водещи във вноса от Унгария с дял от 18% от общата стойност заемат медикаментите.

Освен търговско-икономическите отношения Борисов и Сиярто са дискутирали още и миграционния натиск. Българският премиер е посочил, че проблемът трябва да бъде решен в дух на взаимно разбирателство и споделена отговорност. Усилията трябва да бъдат съсредоточени върху първопричините за миграцията.

Унгария беше една от първите страни, които затвори граници и изгради ограда в опит да ограничи навлизането на бежанците, идващи от Турция през гръцките острови към Германия, Австрия и Скандинавските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
fallback