fallback

Енергетиката - на фокус в разговорите между Бойко Борисов и Виктория Нюланд

Темата за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" не е била обсъдена, разкри енергийният министър Теменужка Петкова

18:10 | 19.01.16 г. 2

Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Енергетиката беше една от основните теми по време на срещата между премиера Бойко Борисов с помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, пишат от пресслужбата на Министерския съвет. Българският премиер е запознал госта си с развитието на проекта за изграждане на газова връзка с Гърция, както и с плановете за газовия хъб "Балкан".

САЩ бяха един от най-активните лобисти за подписването на окончателното инвестиционно споразумение за изграждането на интерконектора с Гърция (IGB). Чрез тази връзка и изграждането на терминал за втечнен газ край Александруполис американски компании ще получат достъп до газовите пазари в региона.

Вече има и официален интерес от американската компания Cherniere да доставя шистов газ за Европа по този път.

По време на срещата Нюланд е била запозната и с процедурата по набиране на средства от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разплащането с двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, уточни пред журналисти малко по-късно днес енергийният министър Теменужка Петкова, която също е участвала в разговорите с Виктория Нюланд.

"Темата за седми блок (в АЕЦ "Козлодуй" - бел. ред.) не беше предмет на обсъждане", коментира още Петкова.

Бойко Борисов е поставил и въпроса за съществуващия визов режим за български граждани, допълват още от правителствената пресслужба. Страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания, е посочил още българският премиер на срещата си с Виктория Нюланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback