fallback

По-високи заплати ще борят корупцията в Агенцията по храните

Танева иска съкращаване на администрацията в БАБХ за сметка на инспекторите на терен

16:49 | 12.01.16 г. 2

Ще бъде намалена администрацията в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за сметка на инспекторите,  работещи на терен, които ще получат и увеличение на заплатите. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция за резултатите от дейността на БАБХ.

Танева поясни, че това е мярка срещу корупцията в Агенцията. Новото ръководство взема мерки, но да се твърди, че е изкоренена корупцията, ще бъде политически популизъм, призна Танева, цитирана от Агенция „Фокус”.

Максимално възможното увеличение на заплатите за инспекторите е до 15%, каза още земеделският министър. И уточни, че увеличението ще бъде само за служителите на терен, които проверяват обектите и ходят по фермите, и то ще бъде според съответната им квалификация и оценка за извършената дейност. „Не говорим за поголовно увеличение, защото нямаме толкова средства в бюджета, така че е въпрос на целесъобразност“, допълни тя.

Става въпрос за 1 200 служители, които са на терен, а 2300 души е общият числен състава на Агенцията. Тя уточни, че сегашната средна заплата на служителите е била малко под 700 лева.

По отношение на контрола, който осъществяват те, тя коментира, че тези 1 200 души трябва да осъществяват контрол на 130 хиляди обекта за проверка. „Не можем да разчитаме, че контролът е като във филми и сме супергерои и можем да контролираме всеки един, който работи извън правилата. Ние трябва да търсим генезиса на един проблем и да го решаваме чрез промяна в правилата и условията на работа, така че да няма мотивация да съществува този проблем “, обясни министърът.

Танева е поискала да има и числено увеличение на хората, които работят на терен, както и намаление на администрацията, а новите заплати могат да влязат в сила след съответните процедури през март. 

Сигнали за корупция от отделни инспектори от БАБХ съм получавала и съм ги давала за проверка, каза още Танева. Тя посочи, че е важно общественото доверие към контролния орган да бъде високо. Когато средата е по-публична и инспекторите са по-мотивирани, има по-добри резултати, категорична е Десислава Танева.

Отворени сме към сигнали за корупция и мерките, които взимаме, ще бъдат драстични, заяви от своя страна изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

По повод одитния доклад на Сметната палата той коментира, че по всички препоръки са взети съответните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
fallback