fallback

Спешни мерки за закриване на интернатите поиска омбудсманът

Трябва да се осъществи реформа в системата на детското правосъдие, смята Мая Манолова

13:07 | 08.01.16 г.

Наложително е да се предприемат действия за закриване на интернатите, каза омбудсманът Мая Манолова при представянето на доклад на Националния превантивен механизъм от извършените проверки и оценката на състоянието в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища.

Манолова отбеляза, че това е основната констатация от доклада, който обобщава наблюденията в специализираните интернати за настаняване на деца. "Това са документи, които вече са с изтекъл срок. Били са предвидени стъпки към подготовка за закриване на тези институции", заяви Манолова, цитирана от агенция "Фокус".

"Това, което трябва да се направи, е да се актуализират тези документи, направили сме препоръки", отбеляза общественият защитник. 

Според Манолова двете водещи институции - Министерство на правосъдието и Министерство на труда и социалната политика, трябва да предприемат мерки за актуализация на документите, приемани в областта на държавната политика за детското правосъдие и пътната карта.

Тя посочи, че е било планирано и финансиране по европейски проекти в размер на 9 млн. евро до 2014 г., но то не се е случило.

По думите й държавата е длъжник на децата от интернатите, тъй като на практика ги е лишила от детството им, вкарвайки ги зад решетки.

"Трябва да бъдат предприети мерки от институциите за корекция и реформа в системата на детското правосъдие", каза още Манолова. Тя посочи, че става дума за около 2 хил. деца, които са настанени в интернати.

"Институцията на омбудсмана може да подсеща и настоява, но не можем да вземе мерки. Институциите трябва да си свършат работата, те трябва да излязат на терен и да видят какво се случва по селата", изтъкна Манолова и допълни, че този проблем е непознат на хиляди млади хора в България.

Една от инициативите, които институцията ще предприеме, е ограмотителна кампания за повишаване на правната култура и социалните права на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
fallback