fallback

Преглед на печата за 8 януари

08:39 | 08.01.16 г.

Компаниите ще се проверяват дали са се издължили на енергийния фонд

В. Капитал Daily

Въпреки че фондът "Сигурност на електроенергийната система" все още не е структуриран и няма регистрация в Търговския регистър, в края на миналата година на Националната електрическа компания (НЕК) са били преведени 183 млн. лв. от сумите, които се събират във временните сметки на фонда от началото на лятото. С тях НЕК за първи път от години излиза на печалба от регулаторната си дейност от 14 млн. лв., коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Бившият депутат от ГЕРБ Деян Червенкондев, който беше избран за председател на фонда, коментира за "Капитал Daily", че около 130 млн. лв. от тази сума са от приходите от националните квоти за вредни емиси, а останалите са от 5% вноска от тези на производителите на електроенергия. Според ценовото решение на енергийния регулатор за ценовата година, която изтича на 31 юни, чрез фонда в НЕК трябва да постъпят общо 400 млн. лв. Тенденцията за поскъпването на квотите за вредни емсии обаче може да доведе до преизпълнение на тези средства.

Червенкондев допълни, че предстоят проверки дали всички средства са постъпили във фонда. За целта до средата на месеца всички производители трябва да подадат информация за приходите си от юли до края на годината.

Кабинетът пак шикалкави пред НАТО за военния бюджет

В. Сега

България отново няма да изпълни обещанието си пред НАТО за постепенно увеличаване на военния бюджет до 2% от БВП до 2024 г. Засега шансовете това да се случи клонят към нула, става ясно от публикуваната в сайта на правителството несекретна част от приетия в края на миналата година План за реформа на армията до 2020 г. Ангажиментът за нарастване на парите за отбрана беше поет на срещата на НАТО в Уелс от всички държави членки и е задължителен. България обаче не само че няма постепенно да го увеличава до 2024 г., а възнамерява от догодина да го намалява.

Първият етап на плана съвпада със средносрочна бюджетна прогноза за периода, приета от МС. Вторият е до края на 2020 г. Единственото нарастване на бюджета ще е през тази година, и то след като бяха отпуснати по 80 млн. лв. допълнително за стартиране на проекта за нови изтребители и за нови бойни кораби за флота. Така парите достигнаха 1.187 млрд. лв., което е 1.35% от БВП. През следващата година обаче вместо пак да се повиши, бюджетът се намалява на 1.172 млрд. лв., което се очаква да е 1.28% от БВП. Процентът се запазва същият и през 2018 г., макар в плана да е посочено, че военният бюджет нараства на 1.214 млрд. лв. Затова от военното министерство посочват, че при така планирания бюджет през следващите 2 години няма да им достигнат 119 млн. лв. 

МОН ще задържа децата в училище със 100 000 лв.

В. Сега

50 хил. лв. планира да отпусне просветното министерство през 2016 г., за да разработи пилотен проект за прилагане на система за ранно предупреждаване за учениците, застрашени от отпадане от училище. Още толкова пари за същата цел са предвидени и за 2017 г. Това е една от мерките в проектоплана на МОН за 2016-2017 г. в изпълнение на стратегията за намаляване на дела на децата, преждевременно напускащи образователната система. Повечето от предвидените дейности обаче са или част от ежегодните задължения на ведомството, или са "прехвърлени" към оперативна програма "Наука и образование", по която може да бъдат финансирани чак през 2018 г. Проектът бе качен за обществено обсъждане в края на декември м.г., а срокът за предложения по него изтече в сряда.

Единственото що-годе ново нещо в него е разработването на въпросната система за ранно предупреждаване, която следва да идентифицира учениците, за които има риск да отпаднат преждевременно от училище. Системата ще бъде изпробвана първо в школата и детските градини от Североизточния и Югозападния регион, където проблемът е най-сериозен. Целта е до 2017 г. да имаме 9 реализирани регионални проекта. Отделно от това е предвидено апробираният вече модел да се приложи и в други части на страната, но със средства (1 млн. лв.) от европрограмата "Наука и образование за интелигентен растеж".

Пазят пенсионерите от нелоялни търговци

В. Стандарт

Комисията за защита на потребителите ще пази пенсионерите от нелоялни търговци. За целта беше подписано Споразумение за сътрудничество между КЗП и Сдружение "Народно движение против корупцията и за иновативна икономика". Подписи под споразумението поставиха председателите на КЗП Димитър Маргаритов и на Сдружението Борис Минчев. "От жалбите на по-възрастните потребители до нас разбираме, че без да осъзнават навреме, те често стават жертва на различен тип некоректни действия на търговци, които по-рядко засягат други граждани.

За съжаление, в повечето случаи за това се разбира чак след като вече са налице сключени дългосрочни договори за ненужни за тях услуги и разтрогването им без неустойки може да стане едва при доказване, че са подписани в условия на прилагане на нелоялна практика", коментира Димитър Маргаритов.

Фирми стартират ударно изкупуване на тютюна

В. Стандарт

Започваме активно да изкупуваме тютюна в цялата страна. В това увериха представители на фирмите, които участваха в спешна среща с кметове и тютюнопроизводители от Неврокопския край в четвъртък в Гоце Делчев. Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров пък разкри, че до 2-3 седмици измененията на Закона за тютюна и тютюневите изделия ще влязат за обсъждане в парламента.

„За нас бе важно да чуем от търговците, че стартират ударна изкупна кампания. По въпроса с изкупните цени не постигнахме договорка. Ние смятаме, че продукция 2015 г. е по-качествена от тази през 2014 г. и не бива да са купува на същата цена. Но от фирмите бяха категорични, че е тяхно право да решат колко пари да дадат за килограм тютюн", каза кметът на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България Арбен Мименов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
fallback