fallback

За зимното поддържане на пътищата са налични с 500 машини по-малко от нужните

Техниката ще бъде преоборудвана при прогноза за сняг, обясни Лиляна Павлова

14:58 | 18.12.15 г.

За поддържането на 20 хил. км републиканска мрежа са налични 2740 машини, при необходими 3250. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

На места техниката е осигурена, но не е преоборудвана, тъй като още е по строителните обекти. Този компромис се прави, тъй като изтича срокът за приключването на обекти, финансирани с евросредства. Изпълнителите са декларирали, че могат до 24 часа след данни за сняг да преоборудват машините с гребла.

Имало и нередности - някои машини не са в добра изправност, греблата са счупени или липсват шофьори.

Тази година правим компромис заради критичните европроекти, но не и за планинските региони и проходи и транзитните коридори, каза Лиляна Павлова.

Тя допълни, че като цяло са осигурени пясък и химикали, а ако пропуските не бъдат отстранени до началото на януари, ще бъдат налагани санкции.

Министърът коментира, че приоритетно са сключени шест договора за зимното поддържане на магистралите и 26 контракта за републиканска мрежа. След това според наличните средства се възлагат дейности за второкласни и третокласни пътища.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 10.09.22 г.
fallback