74 български традиционни храни са вписани в европейските регистри като продукти със защитено наименование за произход, защитено географско указание или пък с традиционно специфичен характер. Така се нареждаме на осмо място в Евросъюза по брой на регистрациите. Това съобщи агроминистърът Десислава Танева пред производители, които представиха продукцията си в Министерството на земеделието.
Много повече регистрирани продукти имат страни като Франция и Италия, изтъкна министърът.
Регистрираните български специалитети включват шест земеделски продукта – сурово-сушени колбаси и розовото масло, 55 вина и 13 ракии.
Сред защитените месни продукти са например филе "Елена", "Луканка Панагюрска" и Горнооряховският судужук. В момента още два месни продукта очакват вписване в регистрите.
Десислава Танева посочи, че регистрациите дават възможност на производителите да разширят пазарното си присъствие, както и да се включат във финансираните от ЕС промоционални програми, които рекламират тези продукти в трети страни.
Тя допълни, че през 2015 г. Еврокомисията е одобрила 33 промоционални програми, от които 4 са на български сдружения.
Засега обаче регистрираните месни продукти присъстват основно на българския пазар, заяви инж. Димитър Маджаров, председател на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“.
В същото време производителите на вино успяват да реализират сделки за износ на регистрирани вина, тъй като за търговските партньори наличието на защитено наименование за произход е гаранция за качество, заяви Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино.
Тя посочи, че през 2016 г. асоциацията ще работи по проект за промоции на българско вино в САЩ, Япония и Китай на стойност 3,6 млн. лв. И допълни, че в момента България е на 15-то място по производство на вино в ЕС, където водещото място традиционно заемат страни като Франция, Италия и Германия.
Българското розово масло среща добър прием в цял свят, припомни Николина Узунова от Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.