fallback

Специално звено ще отговаря за информационната сигурност в Агенция "Митници"

В проект за промяна на устройствения правилник на митниците не са предвидени нови щатни бройки във връзка с това звено

12:59 | 08.12.15 г.

Специално звено, което да отговаря за информационната и мрежова сигурност в Агенция "Митници", предвижда проект за промяна в Устройствения правилник на дейността на ведомството. Текстът е публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации.

Служителите в това звено ще следят за прилагането на стандартите и правилата за информационна сигурност и най-малко два пъти годишно ще оценяват рисковете за системата.

Те ще трябва и да "следят новостите в заплахите за сигурността, отчитайки наличния в Агенцията софтуер и хардуер, включително за появата на нови вируси и за увреден код, спам, атаки", е записано в предложението.

Звеното ще организира и тестове за проникване и разкриване на слабите места в мрежата на Агенция "Митници". В правилника за дейността не е посочен конкретен период, през който да бъдат извършвани тези проверки.

В мотивите за промяната финансовият министър Владислав Горанов е посочил, че създаването на новото звено няма да увеличи числеността на състава на Агенцията, а ще бъде направено по-рационално разпределение на щатните бройки. Така по-ефективно и качествено ще бъдат осъществявани и функциите на ведомството.

С проекта се цели още постигане на по-ефективна координация между структурните звена в Агенцията, подобряване на работните процеси и утвърждаване на оперативни процедури, свързани с документооборота и организацията на работа в администрацията, допълват авторите на предложението за промяна в правилника за дейността на митниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
fallback