fallback

Преговорите по Националния рамков договор за 2016 г. се подновяват от днес

Лекарският съюз ще може отново да договаря всички важни параметри

18:10 | 07.12.15 г.

Преговорите по Националния рамков договор за 2016 г. се подновяват от днес, съобщават от Българския лекарски съюз. Съсловната организация ще може отново да договаря всички важни параметри – цени, обеми, механизми за контрол и санкции, посочва се в съобщение на съсловната организация.

Според промените в Закона за здравното осигуряване рамковият договор ще влиза в сила от 1 април, а не от 1 януари, както беше досега. Преди това Лекарският съюз ще свика Събор, на който ще се вземе решение дали организацията да даде мандат на своите представители да подпишат рамковия договор за догодина.

Новината за започването на преговорите беше потвърдена и от управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов. Той обяви, че през следващата година, след 1 април, болниците няма да имат лимити на бюджетите си, допълва в. Стандарт.

Ще бъде предложено разпределението на парите за болниците да бъде на исторически принцип по обеми. Те ще бъдат договорени на национално ниво със съсловната организация на лекарите. Обемите ще бъдат разпределяни между районните здравни каси, а не между лечебните заведения.

До 1 април 2016 г., когато трябва да влезе в сила новия рамков договор, на болниците ще се плаща въз основа на дейността, която е извършена от декември 2014 г. до 31 октомври 2015 г., като към тях се прибавят и централизираните в НЗОК дейности, като интензивните грижи, грижите за майките, за новородените, хемодиализата и онкологията.

В интервю пред bTV Петър Москов потвърди, че се планира промяна на начина на заплащане на болниците, като по негови думи целта е да се премине от финансиране на структури към финансиране на лечение. Той обясни, че парите, които ще получава дадена болница, ще зависят от това какви услуги предлага тя, нивото й на компетентност, нейната апаратура и други. Заплащането ще се базира на цената на клиничната пътека и специален коефициент, по който ще се формира стойността на предлаганата услуга.

Относно бюджета на Здравната каса за 2016 г. Москов каза, че парите се увеличават със 129 млн. лв., а има и предвидени 20 млн. лв. повече за спешната помощ и лекарите в спешните приемни. Освен увеличаване на броя на работещите в спешната помощ, от януари следващата година ще има и увеличение на работещите в спешните приемни отделения на болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 03.09.22 г.
fallback