fallback

Преглед на печата за 20 ноември

07:32 | 20.11.15 г. 1

Над 1600 блока вече са готови за саниране в. Сега

Над 1600 договора за саниране на жилищни сгради са подписани по безплатната програма на правителството. Това стана ясно вчера при откриването на още два блока в Благоевград, които са обновени. Така санираните блокове в страната стават три, след като първият беше открит през лятото също в Благоевград.

По програмата вече са подадени 1821 заявления за интерес и финансова помощ от сдружения на собственици в цялата страна, 1718 са одобрени. Сключените договори между общини и сдружения са 1707, а тристранните договори между кметовете, Българската банка за развитие (ББР) и областните управители са 1618.

Българите не вярват, че управлението зависи от волята на народа в. Сега

Мантрата на политиците, че правят всичко по волята на суверена, не се споделя от огромното мнозинство от хората у нас. 79% от българите не вярват, че страната им се управлява по волята на народа. Това показва международно изследване на социолозите от "Галъп" за нагласите на жителите в 62 държави спрямо демокрацията. По този показател страната ни заема третото място в класацията на скептиците, изпреварвана само от Армения (90%) и Латвия (85%). Непосредствено след нас са Мексико (75%), Босна и Херцеговина (74%), Ливан (73%) и др.

"Subway България" ще отвори ресторанти и в бензиностанции в. Капитал Daily

Веригата ресторанти за бързо хранене Subway ще приключи 2015 г. с 5% ръст на оборота за страната, като при някои от обектите повишението ще е между 15% и 20%, съобщи за "Капитал Daily" Иван Тодоров, изпълнителен директор на "Subway България" и "Subway Румъния".

През 2015 веригата откри три нови заведения - в курорта Златни пясъци, на магистрала "Тракия" и във Варна. До края на годината предстои да бъде отворен нов сезонен ресторант в Банско, с което общият брой на Subway обектите в България ще достигне 38.

Губим 300 млн. лв. от данъци в туризма в. Стандарт

Между 300 млн. и 500 млн. лв. губи държавата от сивия сектор в туризма само като неплатени данъци, твърдят експерти от бранша. Над 60% е делът на сивата икономика в сектора, признаха през последните месеци представители и на туроператорите, и на хотелиерите. Така, ако приходите от нощувки и допълнителни услуги за 2014 г. са 6 млрд. лв., то реално оборотът на сектора е бил близо 10 млрд. лв. Заради липсата на реални сведения за броя нощувки и дори за местата за настаняване - квартири, хостели, пансиони и семейни хотели, държавата няма и реална статистика. По-страшна обаче е щетата за бюджета.

Звезди пресяват проекти за финансиране в. Стандарт

Актрисата Лилия Маравиля, музикантът Калин Вельов, художникът Недко Солаков и социалният антрополог Харалан Александров са само част от Творческия съвет на столичната програма "Култура". Това реши на вчерашното си заседание Столичният общински съвет. Творческият съвет се състои от 20 души и одобрява проектите, които получават финансиране по програма "Култура", координатор на която е шефът на едноименната дирекция в общината. Зам.-кметът по култура, както и петима съветници - Малина Едрева, Борислав Бориславов, Венцислав Мицов, Ирена Анастасова и Виолета Тодорова, също влизат в съвета. В него са и проф. Николай Йорданов от Института за изследване на изкуствата, Тони Николов от Портал "Култура", Снежана Тодорова от СБЖ, шефът на НДК Мирослав Боршош, проф. Божидар Манов от Съюза на българските филмови дейци, Юрий Вълковски от Фондация за градски проекти и изследвания, Васил Димитров от Българска фестивална асоциация, Гергана Димитрова от Асоциация за свободен театър и Георги Такев от Нов български университет.

Окончателно: Вальо Топлото отива в затвора за 3 години в. Новинар

Върховният касационен потвърди решението на софийските апелативни съдии по делото срещу бившия изпълнителен директор на „Топлофикация София” ЕАД Валентин Димитров, съобщиха от съда.

На 16 февруари тази година Апелативният съд призна Димитров за виновен и измени присъдата на градските съдии, като реши, че ексшефът на "Топлофикация" е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, както бе приел СГС. На втората инстанция Вальо Топлото бе осъден на три години затвор по делото за безстопанственост.

Евтин бензин до Нова година в. Новинар

Бензинът у нас ще остане евтин до Нова година. „Прогнозите са цените на горивата у нас да останат на сегашните си нива и дори леко да се понижат”, съобщи за „Новинар” шефът на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев. Той уточни, че в момента стойностите са около 2 лв. за литър.

Експертът уточни, че цените на нефта, от които също се влияе бензинът, остават много ниски – около 40-45 долара за барел. Кънев изтъкна, че курсът на долара също оказва влияние и ако щатската валута поскъпне, горивата също отиват нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 30.08.22 г.
fallback