fallback

Ксавие Лапер дьо Кабан: Франция беше атакувана, защото е символ на свободата

Терористите са били тренирани и организирани отвън от ИДИЛ, заяви дипломатът

11:38 | 15.11.15 г. 19

Франция стана обект на терористичните нападения в петък, защото е символ на свободата. Това каза пред БНР посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан по повод атентатите в Париж в петък, при които над 120 души бяха убити.

„Заплахата на терористите върху демокрацията я има откакто в света има демокрация. Не за първи път в историята на моята страна се случват такива атентати. Терористи винаги ще има, но тези терористи дори да са или не французи, те са били тренирани и организирани отвън от ИДИЛ“, категоричен е той. 

Дипломатът коментира изказването на френския президент Франсоа Оланд в събота, в което държавният гласа спомена, че има една терористична армия - ИДИЛ, която воюва. „Това значи , че сега има война, в която трябва да победим“, подчерта посланикът на Франция в  България. Според него, ако френският народ иска да живее свободно, трябва да поеме риска на свободата.

„Абсолютно невъзможно да има полицай зад всеки французин и да има навсякъде войници. Иначе вие сте в затвор, а това не е идеята, която ние имаме за живот в едно свободно общество“, каза той. 

Разликата със САЩ е, че Франция е много близо до ИДИЛ географски, допълни Лапер дьо Кабан. Ние живеем в свободно европейско пространство, където хората могат да пътуват свободно от Франция към Турция до Сирия и Ирак, а след това да се връщат. Нашите служби имат възможност да наблюдават по-добре всички движение, но това е много трудно.

Запитан защо точно Франция беше атакувана, той каза, че за страната му свободата е най-важната ценност. Тя е е символ на тази свобода.

„Но има и нещо друго – моята страна е на първия ред срещу ИДИЛ от две години и беше също на първия ред от европейките страни, които искат да има едно решение в Сирия без Башар Асад“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
fallback