fallback

Oxfam: България се отнася грубо към мигрантите

В доклада са описани разкази за рекет от страна на българската полиция, физическо насилие над мигранти и нападения от полицейски кучета

10:20 | 13.11.15 г. 9
Автор - снимка
Създател

Българските власти бяха обвинени в грубо отношение към мигрантите в доклад, финансиран от британската хуманитарна организация Oxfam, предава BBC.

Докладът, базиран на свидетелства на мигранти, преминали пеша от България в Сърбия, разказва за множество твърдения за побой и рекет от полицаи.

Много бежанци преминават през Балканите в бягството си на Запад, страхувайки се да пресекат морето от Турция към гръцките острови.

Засега българското правителство не е коментирало обвиненията, предава още британската медия.

В доклада с подробности са описани разказите за рекет от страна на българската полиция, физическо насилие над мигранти и нападения от полицейски кучета. 

Изготвен от Центъра за човешки права в Белград и финансиран от Oxfam, докладът дава светлина на опасностите, които очакват мигрантите на турско-българската граница и по-късно, когато се опитват да преминат в Сърбия. Докладът се базира на разговори с над 100 бежанци, пристигнали от България в сръбския пограничен град Димитровград. Те са били проведени в продължение на три дни през октомври.

„В светлината на сигнализираните злоупотреби ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия, за да защити основните човешки права в своите граници", казва директорът на Oxfam за Югоизточна Европа Стефано Балдини.

BBC припомня, че през миналия месец афганистански мигрант бе прострелян фатално от български граничар, след като влезе в страната от Турция. Тогава властите заявиха, че е бил убит от рикошет при даден предупредителен изстрел.

Докладът на агенцията намира място в два британски всекидневника – Daily Express и Daily Telegrpaph, който пише, че интервютата, на които се базират изводите в доклада, са с мигранти, дошли в по-голямата си част от Сирия, Ирак и Афганистан. В един от разговорите афганистански мигрант, чието име не се съобщава, разказва за платен подкуп от 400 евро след арест извън София. Някои от мигрантите разказват също, че са платили по 2500 евро, за да бъдат вкарани от трафиканти в България.

Daily Express от своя страна цитира конкретни случаи на предполагаемо насилие над мигранти. Сред тях са този на 15-годишен афганистански мигрант, който твърди, че е бил бит и обран от полицаи, както и на 20-годишен афганистански строителен работник, който описва преминаването си през България като „много лошо изживяване“.  

Междувременно в четвъртък стана ясно, че България ще участва с 50 хиляди евро в създадения Доверителен фонд за развитие в помощ на африканските държави, чиято цел е ЕС да подпомогне африканските държави в тяхното развитие и да ги насърчи да приемат обратно гражданите си, които са мигрирали към Европа. 

Преди дни пък и президентът Росен Плевнелиев коментира, че именно рискът от продължаване или засилване на миграционния поток към България е основният риск пред страната ни.  

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 20.08.22 г.
fallback