fallback

БАКР понижи рейтинга на Армеец до iBBB-, но перспективата е стабилна

Секторът запазва висок потенциал за растеж предвид ниските нива на застрахователната плътност и проникване, смята агенцията

11:55 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) понижи рейтинга на ЗАД „Армеец“ от iBBB до iBBB-, става ясно от доклада на рейтинговата агенция. Актуализацията е направена на 6-ти ноември, година след присъждането на предходната оценка.

Застрахователното дружество получава дългосрочен кредитен рейтинг за способността си да изплаща искове iBBB-, като отрицателният знак показва, че дружеството има по-ниска относителната кредитоспособност в рамките на рейтинговата категория BBB,става ясно от скалата за оценка на рейтинговата агенция.

Така компанията все още има инвестиционен клас рейтинг, но при евентуално следващо понижаване той вече ще бъде спекулативен. Но негативна актуализация в близко бъдеще едва ли ще се случи, тъй като очакванията на БАКР са за запазване на рейтинговата категория в рамките на следващата година. Ето защо кредитната агенция оценява перспективата пред компанията като стабилна.

Според БАКР несигурното възстановяване на българската икономика от кризата, слабата икономическа активност, в комбинация със пониженото вътрешно потребление и несигурността по отношение на бъдещите приходи на домакинствата са основните фактори, които възпрепятстват развитието на компаниите в сектора на общото застраховане.

„Секторът запазва висок потенциал за растеж предвид ниските нива на застрахователната плътност и проникване“, се посочва в доклада на рейтинговата агенция.

През миналата година застрахователното дружество записа трета поредна година със застрахователна загуба, а комбинираният разходен коефициент в края на 2014 г. е бил най-високият от пет години насам. В същото време тенденцията Армеец да отчете застрахователна загуба се запазва и през първите шест месеца на 2015 г.,  но стойността на разходния коефициент се подобрява, посочва още БАКР. Така в края на юни отчетената от компанията стойност е малко-по-добра спрямо конкурентите ѝ, докато в края на миналата година беше по-неблагоприятна спрямо другите компании в бранша.

Междувременно в петък стана ясно, че изпълнителният директор на Армеец напуска управлението на компанията.  По този повод от застрахователното дружество коментираха, че клиентите и партньорите на Армеец ще продължат да получават услуги, подплатени с много стабилност и професионален опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 01.09.22 г.
fallback