fallback

Калфин е против премахване на добавката за клас "прослужено време"

Вицепремиерът ще подкрепи намеренията за реформи в сектор "Сигурност"

13:40 | 09.11.15 г. 3

Вицепремиерът Ивайло Калфин е против идеята за премахване на добавката за прослужено време в частния и в публичния сектор и отрече да е обсъждал такава промяна с финансовия министър Владислав Горанов.

Калфин коментира пред журналисти обмисляното от финансовия министър премахване на добавката. "Той го обмисля, но не с мен, не сме говорили по този въпрос", посочи социалният министър, цитиран от БТА.

Министърът на труда заяви, че ако има гъвкава система за предоговаряне на работните заплати, има основание да се мисли за премахване на процента за всяка година стаж - т.нар. клас "прослужено време".

При сегашната система за предоговаряне на работната заплата е по-добре да оставим, където е възможно, автоматични механизми за нарастването й, посочи Калфин.

За активни мерки и програми на пазара на труда по Националния план за действие по заетостта за 2016 година е предвидено запазване на същата сума като през тази година - 73 милиона лева, каза още социалният министър. По думите му парите са по-малко от очакваното и разпределението на средствата ще претърпи промени в сравнение с досегашната схема. Ще се насочват приоритетно пари към мерки, които не са изцяло субсидирани, ще има и инструменти, които да ангажират бизнеса за по-дълготрайно наемане на хора.

“Субсидираната заетост не можем да я премахнем изцяло, но ще търсим повече тежест към създаване на трайна заетост на тези, които са дълго време извън пазара на труда”, коментира министърът. Става въпрос за професионално обучение, както и съфинансиране с бизнеса на наемането на младежи или хора в предпенсионна възраст, поясни той.

"Ще подкрепя министър Бъчварова в намеренията за реформи на сектор "Сигурност", каза вицепремиерът в отговор на въпрос дали ще подкрепи реформи в сектора. Сектор "Сигурност" трябва да бъде подкрепен от съответния ресорен министър, а не само чрез бюджета, допълни вицепремиерът Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 10.09.22 г.
fallback