fallback

Еко проектите по Черноморието възлизат на над 700 млн. лева

Правителството усилено работи да се съхранява еко системата, която е доста чувствителна, посочи министър Василева

14:52 | 31.10.15 г. 1

Всички проекти, които са свързани с опазването на Черноморското крайбрежие, включително и регионалните съоръжения за третиране на отпадъците, възлизат на над 700 млн. лв. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предава агенция „Фокус”.

„Правителството усилено работи да се съхранява еко системата, която е доста чувствителна”, посочи министър Василева. По нейните думи, морето е затворено и се отчитат рисковете, свързани със замърсяване свръхулов на риба, морския транспорт. „За това се работи на правителствено ниво и съвместно между шестте държави, които има излаз на Черно море”, допълни тя.

„Тази година бяхме свидетели на успешното финализиране на поредица проекти, които са свързани със събирането и екологичното отвеждане на отпадъчните води във Варна, Поморие, Созопол, кварталите на Бургас”, допълни тя.

„Повече от 300 млн. лв. са инвестициите в изграждане на пречиствателни съоръжения. А всички проекти, които са свързани с опазването на Черноморското крайбрежие, включително и регионалните съоръжения за третиране на отпадъците, възлизат на над 700 млн. лв. Всичко това са усилия за подобряване състоянието на Черноморското крайбрежие и ограничаване на замърсяването на морето”, категорична бе Василева.

Тя допълни, че усилената работа е довела до това три наказателни процедури да бъдат прекратени от ЕК.

„Вече официално ЕК взе решение за прекратяването и закриването на наказателната процедура, която стартира 2007 година, 2011 г. навлезе в съдебна фаза – за изграждането на интегрираната система за управление на отпадъците в София”, заяви министърът.

„Открихме завода за отпадъци, с което изцяло приключихме проекта и сега ЕК взе окончателно решение за закриването на наказателната процедура. Това е признание за усилията на всички”, каза още тя.

Другите две процедури касаят транспониране на екологично законодателство. „Едното е в сферата на водите. С приемането на Закона за водите беше прекратена наказателната процедура. Другата касае Закона за опазване на околната среда. наскоро с промяната на закона, ние транспонирахме текстове, които касаят големите рискови предприятия. Изпълнихме своите ангажименти и по този начин ЕК оценява усилията на българското правителство”, каза Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
fallback