fallback

ЦИК призна за проблем с отчитането на избирателна активност*

Секционните избирателни комисии трябва да предоставят на избирателите всички бюлетини за днешния ден

13:21 | 25.10.15 г. 9

Проблеми със сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) са попречили за отчитането на избирателната активност, която на предишни избори се обобщаваше около 10.30 часа. Очаква се скоро обобщените данни за страната да станат ясни, съобщи БНР.

Над 80 са вече жалбите в ЦИК за нарушение в изборния ден, има 64 сигнала и 26 жалби за нарушения на секционните избирателни комисии. Говорителят на комисията Камелия Нейкова коментира част от тях. 

За случая в село Поточница, Крумовград, където в бюлетината за избор на кмет липсва името на един от кандидатите, тя каза: „Гласуването беше спряно и разпоредено отпечатване на нови бюлетини с пълното съдържание на всички кандидати“. ЦИК ще разгледа и изказването на премиера Бойко Борисов при гласуването му тази сутрин, в което визира за кого ще даде вота си, добави още Камелия Нейкова.

ЦИК е взела решение секционните избирателни комисии да предоставят на избирателите всички бюлетини за днешния ден, освен ако някой изрично не откаже гласуването за някои от видовете избор. В кабините за гласуване се влиза само веднъж. Това решение идва след множество сигнали, че избирателите са питани искат ли бюлетина за участие в референдума.

Междувременно Комисията отчете 11,24% избирателната активност на местните избори в София-град към 10 часа, съобщи Dnes.bg.

"За местните избори са гласували 59 277 души или 11,24%. За националния референдум са дали гласа си 55 361 или 9,67% от гласоподавателите. Тези данни са за гласуването в 10 часа в София – град“, уточни още Камелия Нейкова.

*Новината е допълнена в 13.53 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
fallback