fallback

Усиленото строене на огради в Европа е притеснително според Борисов

България, Румъния и Сърбия не желаят да се превръщат в буферна зона за бежанци, твърди премиерът

16:05 | 24.10.15 г. 8

Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява, заяви министър-председателят Бойко Борисов след почти двучасовата си среща с премиера на Румъния - Виктор Понта, и този на Сърбия - Александър Вучич.

Акцент на срещата са били мигрантските потоци в Европа. След нея българският премиер посочи, че проблемът със строителството на оградите е, че множество страни остават в буферна зона.

По думите на Борисов България, Румъния и Сърбия са в готовност, ако Германия, Австрия или други страни затворят границите си, трите страни да не се превърнат в буферна зона за бежанските потоци, които ще останат между Турция и издигнатите огради.

Ще имаме готовност по същия начин да затворим границите в същия момент. Няма да изложим нашите страни на опустошителния натиск на милионите, които биха дошли, добави той.

Борисов уточни, че бежанците имат пълната европейска солидарност, а докато такава има навсякъде, “ние ще изпълняваме, но да знаят, че не сме слепи, и ако отидат на този експеримент - да затворят още държави и бежанците да останат при нас, няма да сме съгласни”.

Според Бойко Борисов не става дума за пари, а България изпълнява всички условия, пази Шенгенската граница, съобразявайки се с изискванията. По думите му страхът е, че няма стратегическа крайна цел и не се знае докъде ще стигне имигрантската вълна.

"В Сирия е война, приемаме, но сме разтревожени от огромно количество афганистански бежанци, които трудно се интегрират, също от Ирак, от Иран. Нямаме право да излагаме нашите народи на този натиск и да се сриват цели системи", посочи българският премиер.

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че това е общата позиция на трите държави. Според него те са солидарни с цяла Европа, но солидарността не може да бъде само на едни държави. Той твърди, че ако има държави, които затварят своите граници и издигат огради, България, Румъния и Сърбия имат право да се защитят своевременно, но това не е добро решение. Добро е общото действие на цяла Европа, категоричен е той.

Вуйчич твърди, че още от самото начало Сърбия е била против оградите и стените. Той посочва, че страната винаги ще приема бежанците по възможно най-добрия начин, а досега на територията на Сърбия няма нито един инцидент с тях.

Ние ще спазваме решенията, които се приемат от тройката, и те ще бъдат в сила тогава, когато можем да се съобразяваме с това, което правят европейските държави, конкретно Германия и Австрия, заяви сръбският премиер. Според него е нереално да се смята, че Румъния, България и Сърбия ще бъдат място с 2-3 млн. бежанци. Ето защо трите страни са се договорили да не допускат подобен сценарий.

В отговор на въпрос, премиерът Вучич каза, че ако в Сърбия бъдат върнати мигрантите от Централна Европа по споразуменията за реадмисия, то в такъв случай ще трябва Сърбия да ги върне в България, "но България няма споразумение за реадмисия с Турция, поради което това са нереални решения", коментира Вучич.

Какво ще правим и с хората, които не желаят да са в нашите държави, ако се приложи квотният принцип, е попитал по време на срещата премиерът Понта, цитиран от Вучич

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 11.09.22 г.
fallback