fallback

Гишетата за документи ще работят със специално работно време заради изборите

Хората без издадена лична карта и без валидни документи ще могат да гласуват след получаване на удостоверение

14:40 | 24.10.15 г.

Издадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен/зелен паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да могат да упражнят правото си на глас, съобщават от МВР.

За целта гишетата за документи за самоличност ще работят със специално работно време във връзка с изборите.

Съгласно конкретните нормативни изисквания, на гражданите, които вече са подали заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност. Хората, които не получат нова лична карта, ще могат да се сдобият с необходимото удостоверение, с което да гласуват.

От МВР допълват, че за издаването на този документ е необходимо всеки лично да подаде искане в полицията днес или утре от 8 до 18 ч. Удостоверенията, които дават възможност за гласуване в изборния ден и за провеждания национален референдум, се издават само след подаването на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

Ако е подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверението може да се издаде във всяко районно управление, СДВР или някоя от областните дирекции на полицията. Това се случва независимо от обявените постоянен и настоящ адрес. Документ за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

При провеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове се предвижда издаването на нови удостоверения от 27 октомври, като редът остава същият.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден. При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове - само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден.

Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 05.09.22 г.
fallback