Индексът на тържищните цени, отразяващ цените на хранителните стоки на едро, скочи с 0,6% през тази седмица - от 1,348 до 1,356 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
От нея посочват още, че повече от месец индексът е с минимални промени. На 18 септември той беше на ниво от 1,344 пункта.
С 1,9% поевтиняват оранжерийните домати и се търгуват по 1,57 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици от България се покачва с 8,8 на сто до 1,40 лева за килограм.
0,50 лева за килограм пък е цената на зелето, докато картофите поскъпват с 1,8% до 0,57 лева за килограм.
Спад има в цената на червените чушки - с 1,6% до 1,23 лева за килограм. От ДКСБТ посочват, че има поевтиняване и на зелените чушки - с 0,9 на сто до 1,06 лева за килограм.
От своя страна ябълките също поевтиняват, с 3,9%, достигайки цена от 0,98 лева за килограм. Спадът в цената на лимоните е с 18% до 2,18 лева за килограм, докато гроздето поскъпва с 1,4% до 1,47 лева за килограм.
Средната цена на кравето сирене е 5,39 лева за килограм, докато кашкавалът тип “Витоша” се търгува средно по 10,14 лева за килограм. С 1,8% поскъпва олиото, което е продава за 2,21 лева за литър. Пилешкото месо се продава по 3,97 лева за килограм.
Захарта се продава средно по 1,34 лева за килограм, а брашното тип "500" се търгува по 0,86 лева за килограм. Зрелият фасул поскъпва с 2,2 на сто е се купува по 3,30 лева за килограм. Яйцата се търгуват по 0,20 лева за брой на едро.
(БТА)