fallback

КЕВР предлага символично намаляване на таксата "Задължения към обществото"

Мярката може да влезе в сила от 1 ноември и ще важи само за бизнеса

16:30 | 22.10.15 г.

Работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага намаляването на таксата „Задължения към обществото“ от 1 ноември. Основание за това е намалението на цената на природния газ с малко над 14 на сто за последните три месеца на годината, обясни пред Investor.bg председателят на регулатора Иван Иванов.

Според експертите от Комисията стойността на таксата трябва да падне от 37,90 лева за мегаватчас на 36,83 лева за мегаватчас. От това намаление, макар и символично – с малко над 1 лев, ще се възползва обаче само бизнесът.

Таксата се добавя към цената, която бизнесът ще постигне на свободния пазар. Допълнително небитовите потребители на регулирания пазар ще получат намаление на крайната цена на електроенергията в размер на около 2 на сто.

За битовите потребители намаление на крайната цена няма да има, защото Комисията ще остави буфер, ако природният газ поскъпне в края на годината, в разгара на зимния сезон. „Хората предпочитат да имат предсказуемост и стабилност на тези цени, още повече че промяната трябва да е с по-малко от 0,5%“, обясни още Иванов.

Същият подход КЕВР използва и при определянето на цената на топлинната енергия преди месеци. 

На всеки три месеца в рамките на регулаторния период Комисията има право да разгледа регулираните от нея цени при съществена промяна на ситуацията. Една от тях например е изменението на цената на енергоизточниците. Това означава, че при продължаващ спад на цената на природния газ може да имаме нови цени на тока от 1 януари 2016 година. 

"Какво ще стане на 1 януари, ще разберем 20 дни по-рано, когато на 10 декември "Булгаргаз" внесе своето предложение за цената на газа", посочи Иванов в отговор на тази хипотеза. 

Предложението на работната група ще бъде разгледано в началото на следващата седмица на открито заседание със заинтересованите страни, а след това и на обществено обсъждане. След това регулаторът ще анализира представените становища по казуса и ще вземе своето окончателно решение на 1 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
fallback