fallback

"Булгартрансгаз" ще нагнетява до последния възможен момент газ в Чирен

В момента в находището има към 440 млн. куб. метра природен газ

17:52 | 20.10.15 г.

"Булгартрансгаз" ще продължава да нагнетява до последно газ в хранилището в Чирен, защото цената на суровината е най-ниската от години. В момента активният газ в хранилището е около 440 млн. куб. метра (при общ капацитет от 550 млн. куб. метра), от които 300 млн. куб. метра са на „Булгаргаз”, а останалите количества – на „Булгартрансгаз”.

Това коментира пред журналисти преди началото на церемонията по старта на работата по нов сондаж в Чирен директорът на „Булгартрансгаз” Георги Гегов.

Прогнозите на експертите са до края на октомври в находището да бъдат нагнетени около 460 млн. куб. метра природен газ. Обикновено до края на месеца приключва сезонът на пълнене на хранилището със синьо гориво.

В случай на криза с доставките на газ прогнозите на компанията са, че това количество може да стигне за около месец.

Гегов изрази своето съжаление, че само държавната газова компания се е явила на конкурсите за нагнетяване за свободните обеми в хранилището. Цената за съхранение у нас е най-ниската в Европа – 2,49 лева за 1000 куб. метра, докато в Румъния, например, тя е 30 евро за 1000 куб. метра, обясниха още от компанията. 

В момента газохранилището използва 22 експлоатационни сондажа. Индикациите досега са, че обемът му може да бъде удвоен – до 1 млрд. куб. метра. За да бъде реализирана тази цел ще трябва да бъдат направени още 10 сондажа.

От самото находище, разработено през 60-те години на миналия век, досега са добити 2,8 млрд. куб. метра – оригиналният залеж, уточниха още от газопреносната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
fallback