Дали предложеният от здравното министерство данък „вредни храни“ ще реши здравословните проблеми на българите? Продължават споровете на икономисти, здравни работници и диетолози по темата.
„Данъчното регулиране през цените е възможно най-вредното. Това е най-глупавата идея от 25 години насам“, заяви пред БНТ икономистът Красен Станчев. „Първо, няма такъв проблем. Второ, той въвежда поне три нови разрешителни режима“, допълни той.
Доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България, смята, че това е единствената мярка, която ще намали приема на нездравословни храни, които ни разболяват. „Българското общество е много болно“, заяви той и посочи основните здравословни проблеми на българина: сърдечно-съдови и ракови заболявания, както и диабет.
Запитан от Красен Станчев дали може да докаже, че данъкът ще намали тези заболявания, Михаил Околийски посочи, че според последни доклад на СЗО като основна причина за възникването на рак при жените в САЩ вече се изтъква затлъстяването, причинено от нерегулирания прием на храни и нездравословни продукти.
Правителството се опитва да вземе комплексни мерки, коментира проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика. Тя призна, че има резерви предвид прилагането на такива мерки в други страни, но са отчетени и положителни резултати.
„Ограничението на рекламата на храни за деца по медиите и данъците върху храните, които не са полезни и доказано допринасят за свръхтеглото и затлъстяването, са най-ефективни“, каза тя. „Нашите деца не са здрави, а жените не са слаби“, допълни тя.
Ако данъкът бъде въведен, е възможно производителите да се замислят и да направят продуктите си по-здравословни, каза Михаил Околийски.
Красен Станчев остана скептичен, че ще има полза, ако се обложи например 1% от потреблението на сол или 4% от потреблението на захар. „Калориите, които вземаме с една чаша вино, са много повече от тези, които приемаме с газираните напитки“, каза той.
„Това, което говорите, не е вярно. Прочетете по-внимателно данните за състава на храните“, му отговори проф. Стефка Петрова.
„Единственият път към здравословния живот е всеки един от нас да се информира и да имаме активно отношение към храната. Данъкът би могъл да ни накара да се замислим, но пушенето не е спряло заради по-високите цени на цигарите“, каза пред БНТ Десислава Димитрова, координатор на движението за здравословното хранене Slow Food България. Който иска да яде чипс, би платил за него с 10 ст. по-скъпо, допълни тя.
Според нея е по-важно българските потребители да се интересуват откъде идва храната им, кой е техният производител, както и да създадат връзки с него. Така ще имаме гаранция за това, което слагаме на масата, каза тя.
преди 9 години С което опираме и до самата уж причина за съществуване на Реформаторския блок - да провеждат реформи.Ми реформирайте я тая Каса, така че да не тежи на хората, а не мислете само как да я пълнете тая пробита каца отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Идеята е отвратителна, защото отново удря по съвстните производители. Ако ти в момента продаваш краве масло и сирене от палмово масло, салами от умрели от антракс животни, кренвирши от всякакви гадости, лютеница от боя, нищо не те грози. Абсолютно нищо. Първо трябва да се изчистят магазините и детските градини от отровите и реално опасните храни, а после да се разглеждат ползите от тези гламави идеи.Да не говорим, че мълчаливата идея е да има още един източник на приходи за Касата. А никой не иска първо да се спре източването й. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Аз са не разбрах, ти искаш данък вредни храни или да падне ДДСто че да могат орицата да си позволят да си купуват по-полезни храни?Щото аз си мисля, че ако падне ДДСто, ще почнат да остават повечко пари за пиене. Всеки сам си избира какво да яде и по никакъв начин не може да бъде сигурен, дали му влияе добре или не. Държавата следва да въвежда стандарти и да не позволява вредни неща в храната както и да КОНТРОЛИРА съдържанието на храните да е точно, коректно и ясно изписано на етикета, за да могат хората да правят ИНФОРМИРАН избор. От тук нататък, никой няма право да ми казва какво да ям и какво да пия, с какво да се тровя и с какво не. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години АНТИЦЕНЗУРА: в предишния ми пост *** да се чете чукундуp отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Хе хе, ако въведат такъв данък с Баце премиер, Москов здравен министър, Веждичката - на културата и Роско търнокопа, ще ликвидираме бюджетния дефицит за норматив отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Култура на хранене? Добре, ясно е че е необходима. Обаче какво правим с тази култура на хранене, ако човек не може по някакви причини да си купи това което е добре да яде? А причините може да са:1. По магазините ни има основно и почти само ***, които незнайно как са допуснати до пазара и тези *** са вредни. Обаче са по-евтини, и се казва колко е евтино било при нас.2. Ако и да намери човек нещо по-добро за ядене, отиваме към финансовия въпрос, че стандарта на живот у нас е най-ниския в ЕС, обаче за сметка на това храните у нас се облагат на общо основание с 20% ДДС, докато при развитите страни има преференциално ДДС за храни. Кога и при нас ще се намали ДДС-то за храни за да може масовия българин да си позволи по-качествени храни, вместо да нагъва евтини *** за да плати 20% ДДС върху тях? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Обществото вкупом трябва да поискаме санкции за политици нанесли вреди на обществото и държавата.Политици, управленци, съдии и прокурори трябва да са без никакъв имунитет и поне при встъпването си в длъжност трябва да се съгласят да им се направи тест за наркотици.Как е възможно пристрастени към наркотици да са депутати в българския парламент?? Тук да не е Албания или Афганистан? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Москов, *** такъв, нямаш никаква идея какво да се направи в здравеопазването и мислиш глупост след глупост. Кой казва кои храни са вредни? Кой ЗНАЕ кои са вредните храни? На всеки 10 год. "науката" за храненето отхвърля предишните си теории и започва нови. Кое е по-вредно- консерванти или да набухаш нещо със сол, че да не се слага в уста? Кое е по-вредно захарта или аспартам? ПЪЛЕН ПРОВАЛ си Москов, а гласувах за вас отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Не, няма да реши нищо. Необходимо е да се изгради култура на хранене и да се информират хората какво всъщност означава здравословно хранене и защо е важно. Така ще се преодолее погрешното схващане, разпространено и сред (уж) интелигентни хора, според които здравословното хранене е "зобене" на марули. С данъци и бюрокрация култура не се изгражда. Който иска да яде вредна храна - пак ще го направи. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Още един данък и съпровождащата го административна тежест върху работещия на светло бизнес. Вместо да се работи в посока изсветляване на икономиката поредната абсурдна данъчна иновация, която тласка малкото работещи легално фирми към сивия сектор. отговор Сигнализирай за неуместен коментар