Десетки младежи, живеещи от години в чужбина, се завръщат в България, за да отглеждат шафранови минзухари, предаде БНР.
Интересът им е продиктуван от високия доход, който може да се получи от тези растения. Според Националната асоциация на производителите на международния пазар килограм шафран струва 20 хил. долара.
Експериментът с отглеждането на минзухара стартира в района на Кърджали и се оказва успешен.
Сред завърналите се е Али Сюлейман от кърджалийското село Глухар. Доскоро той е работел в Англия, но вече иска да отглежда скъпите растения. Направил е първото в Родопите промишлено насаждение на минзухари, в което е инвестирал 6 хил. лева.
„Мисля, че тази инвестиция е бързо възвръщаема и е доста сполучлива. И в нашия регион климатичните условия отговарят за отглеждането на шафрана”, казва той.
Младежът не се притеснява да рискува. Той очаква печалбата да е близо 15 хиляди лева още първата година: „Колкото по-голям е рискът, толкова по-голяма е вероятността от по-висока печалба. Следователно аз съм на прав път”, посочва той.
Според Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран, информацията за успешния експеримент с минзухара бързо се разпространила в социалните мрежи.
„Желанието е огромно. Специално млади хора звънят чак от Австралия, от Англия, от Америка. Казват, че е най-хубаво да започнем да се мъчим в родината си, отколкото в чужбина”, споделя той.
Един килограм шафран се събира от 2-3 декара с минзухари. Според Тахиров тези растения могат успешно да заменят тютюна в Кърджалийско, а местните хора да имат високи доходи.