fallback

Преглед на печата за 3 октомври

08:15 | 03.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кредитиране, събуди се!

в. Капитал

Всеки предприемач ще ви каже, че за да са ефективни, парите трябва да работят. Стоят ли на едно място, значи има някакъв проблем. Вече седма година банките в България трупат огромни ресурси от привлечени депозити, които не стигат до бизнеса. Досега за това имаше оправдателни причини - глобалните катаклизми, липсата на апетит за инвестиции от местните предприемачи и проекти, които при относително скъпите кредити да са жизнеспособни, изплащането на задълженията към западноевропейските централи от годините на бума...

Сега обаче лихвите са рекордно ниски за страната и практическото отсъствие на капиталов пазар, ако кредитирането не се събуди ще започне да действа като спирачка за плавното възстановяване. Кредитите са смазочното масло на икономиката и й позволяват да се движи по-бързо, по-ефективно и по-мощно. Без тях производството се движи трудно и не се пренася в създаване на нови работни места, вдигане на заплатите и подобрението на жизнения стандарт.

До НДК за 22 млн. лв.

в. Капитал

Седем години след първата си копка големият строеж зад НДК има първия си голям обитател. В "Милениум център" на строителната компания НИКМИ се настаняват централите на Сибанк и ДЗИ. Двете финансови дружества на белгийската банково-застрахователна групa KBC ще платят за престоя си за едно десетилетие там над 22 млн. лв. Първата сделка за комплекса от двете високи сгради с разгърната площ от 130 хил. кв. м е от лятото.

Животът между 18-ия и 23-я етаж в една от тях - предната по-малка, ще закипи в средата на 2017 г. За останалите площи още няма толкова подробности, освен че ще има хотелска, офисна, жилищна и търговска част. Сделката с банката е интересна с огромната си цена и е сред топ наемните договори напоследък като площ (над 7400 кв. м).

Защо появата на "Музейко" е революция

в. Капитал

Да предизвикаш земетресение или изригването на вулкан. Да виждаш като ястреб и да скачаш като леопард. Да излетиш в орбита или да оставиш съобщение за бъдещето. Да построиш град, в който има баланс между природа и инфраструктура. Да отглеждаш плодове и зеленчуци. Да управляваш кран или да построиш храм. Детският образователен и научен център "Музейко" кани децата да бъдат откриватели, фермери, учени. Под покрива му е целият свят, поставен под детската лупа. Иновативният музей, който отвори врати за посетители през седмицата, приютява професионалисти, които разбират, слушат децата и говорят на техния език.

Има поне три важни причини защо появата на детския образователен център е революция за България. Първо, "Музейко" изобретява и вдъхновява нови начини на учене чрез игра и дава възможност на родители и деца да общуват качествено чрез знанието. Второ, предлага подкрепа на българските учители, които полагат усилия да преподават чрез интерактивни методи, които са близки до децата и начина, по който те усещат света. И трето, прави науката модерна и достъпна, като представя световни и български научни достижения по разбираем и вълнуващ начин и българските учени като интересните и вдъхновяващи хора, каквито те са.

Над 500 нелегални имигранти са задържани при операция на МВР

в. Сега

501 нелегални имигранти са задържани при операция на МВР, прокуратурата и ДАНС, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Операцията е започнала в четвъртък в 6 ч. сутринта на територията на цялата страна. Отделно от това са арестувани 46 души по подозрения, че са каналджии. Проверявани са хотели, хостели, къщи за гости и дори изоставени имоти, които са били използвани за временен престой на чужденците, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Експерти: АЕЦ може да работи и след 2050 г.

в. Стандарт

АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще може да работи и след 2050 г., смята директорът на Института по ядрени реактори към Руския научен център "Курчатовский институт" Юрий Семченков. По думите му това е възможно не само заради прилаганите в момента мерки за удължаване на живота на V и VI блок, но и заради нови научни разработки и използването на нов вид ядрено гориво от централата от следващото лято. Колко точно ще работят блоковете, зависи най-вече от състоянието на реакторите им.

Корейски експерти ни учат на кораборемонт

в. Новинар

Четирима експерти от Южна Корея пристигат у нас, за да ни запознаят с най-новите решения в корабостроенето и ремонта на плавателни съдове. Азиатските специалисти ще участват заедно със свои колеги от България и Холандия в презентационен форум във Варна. На него ще бъдат обсъдени най-новите високотехнологични и икономически рентабилни решения в областта на корабостроенето.

Ще бъдат представени иновативни екологично чисти бои, предназначени за различни плавателни съдове, както и за водни и баластни резервоари, битумни топлоустойчиви бои, епоксидни смоли и грундове, корабно осветление, стабилизатори за яхти и др. Форумът се организира от Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 10.09.22 г.
fallback