fallback

Оптимизмът сред бизнеса не успява да задържи набраната инерция

През септември общият показател за бизнес климата се озовава под дългосрочната си средна

12:03 | 29.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бизнес климатът не успява да задържи набраната инерция и през септември отново се влошава. Очакванията на мениджърите и предприемачите са песимистични в три от последните четири месеца, след като в първите пет месеца на годината преобладаваше оптимизмът. Така общият показател за бизнес климата отново спада под дългосрочната си средна.

През септември възприятията на ръководителите на предприятия в секторите промишленост, строителство и търговия на дребно са по-негативни в сравнение с август. Нагласите на мениджърите в сектора на услугите пък остават приблизително същите, наблюдавани месец по-рано.

И в четирите сектора основните предизвикателства остават несигурната икономическа среда и недостатъчното вътрешно търсене, но пък компаниите възнамеряват да не променят продажните цени в следващите три месеца.

Така в деветия месец на 2015 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 2,9 пункта спрямо нивото, отчетено месец по-рано, разкриват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ). По този начин показателят се озовава под дългосрочната си средна.

Общ показател на бизнес климата

Графика: НСИ

През месеца сериозно се влошават оценките на предприемачите в промишлеността заради по-резервираните им очаквания относно бизнес състоянието на предприятията. През септември съставният показател за бизнес климата в този сектор се понижава с 4,8 пункта спрямо август.

Анкетата на НСИ, проведена сред ръководители на предприятия, опериращи в бранша, регистрира намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията до края на годината. Специфична пречка пред сектора пък се явяват слабостите в икономическото законодателство.

През септември съставният показател за бизнес климата в строителството спада с 3,4 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията в следващите две тримесечия. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-песимистични, като анкетата на НСИ отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Едни от основните предизвикателства пред строителните предприемачи се явяват конкуренцията в бранша и наличието на финансови проблеми. Секторът още носи на гърба си проблемите, породени от финансовата криза от 2008 г., но постепенно замразени проекти се размразяват, а ниските лихвени по кредитите, например, позволяват по-евтино на рефинансиране на стари задължения – тенденция, от която могат да се възползват всички предприятия.

Що се касае до търговията на дребно - съставният показател в сектора намалява с 1,7 пункта през септември. НСИ отдава това на изместване на оценките и очакванията на търговците за бизнес състоянието на техните предприятията от „добро” към „запазване на същото”.

Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени, което е сигнал, че потреблението може да отслаби своя принос за икономическия растеж през третото тримесечие, след като бе основният двигател през последните няколко.

Данните и за оборотите на търговците на дребно през юли също не бяха окуражаващи, а данните за август НСИ ще оповести на 8 октомври.

Конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в сектор търговия, става ясно още от допитването на НСИ.

Слаба светлина в тунела през месеца се явява секторът на услугите, който формира 65% от брутния вътрешен продукт на страната. През септември измерителят на нагласите на мениджърите и предприемачите като цяло се запазва на нивото от август. Според НСИ търсенето на услуги леко ще се подобри, но прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

И тук, както в промишления сектор, ръководителите на предприятията оценяват слабостите в икономическото законодателство като пречка за развитието на бизнеса им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 07.09.22 г.
fallback