fallback

Преглед на печата за 29 септември

07:39 | 29.09.15 г.

8% по-слабо лято в. Капитал Daily

Лято 2015 е довело 8% по-малко чужди туристи в страната. Това показват данните за трите ключови месеца от сезона. За бизнеса година е слаба, защото хотелиерите свалиха предварително цените и това е свило приходите им средно с 10-20% спрямо предишната година. Това са минус няколкостотин милиона, тъй като морският туризъм генерира около 2-2.5 млрд. евро годишни приходи.

Новината на сезона е, че германецът отново е турист номер 1 на българското Черноморие, но това е, защото руските пътуващи са намалели с една четвърт.

Числата на сезона

Август се оказва като миналогодишния - има скромен ръст от 0.4% спрямо същия месец на предходната година. Но данните за трите най-важни месеца за летния сезон – юни, юли и август, показват, че общо туристите са намалели със 7.9% на годишна база. Спадът на руските туристи е 24.3%, а на украинските – 19%. И докато той беше очакван, неприятна изненада представлява големият срив при румънските (с 32.5%), чешките и австрийските (почти 15%), френските и скандинавските туристи. Германия е отново най-големият ни пазар, но дори и там има леко свиване на броя на посетилите България - с 1.7% спрямо летните месеци на 2014 г.

Ипотекиран в КТБ атрактивен имот се продава отново с по-висока цена в. Капитал Daily

Сградата с надписа на "Агрокомплект" в София, продавана по искане на синдиците на КТБ, е пусната на нов търг с по-висока цена, показва справка в регистъра на частните съдебни изпълнители. Увеличението е с над 750 хил. лв. и имотът вече се предлага при минимална цена 3 334 575 лв. Срещу тези пари се продава цялата сграда без партерния етаж, на който са настанени дипломатически посолства. Това беше първият от по-големите опити за продажби на имоти на длъжници от КТБ. Бъдещият купувач ще придобие сутерен, първи и втори етаж над партер, както и едноетажна обслужваща постройка, в която има работилници и зъболекарски кабинет. Те се намират в центъра на София, на ъгъла на булевардите "Васил Левски" и "Дондуков", като в сградата е и посолството на Кралство Дания.

БЕХ отложи избора на банка за кредит от 650 милиона евро в. Сега

Липсата на достатъчно кандидати принуди Българския енергиен холдинг (БЕХ) да удължи срока за подаване на заявления за участие в процедурата за изтегляне на заем от 650 млн. евро. Парите са нужни, за да може дъщерната компания на БЕХ - НЕК, да изчисти дълговете си към двете американски централи - ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3.

Разплащането с двете електроцентрали е част от споразуменията за намаляване на цената на тока, който НЕК изкупува задължително. Към момента електрическата компания им дължи около 900 млн. лв. Исканият от БЕХ кредит обаче е по-голям, като едно от обясненията е, че докато текат процедурите дълговете може да нараснат.

Курсовете за готвачи и козметици са най-търсени в. Сега

Курсовете за готвачи, хлебари, шивачи, козметици, хотелиери и други от сферата на услугите са най-търсени сред желаещите да получат допълнителна професионална квалификация. Това съобщи инж. Красимира Брозиг, главен секретар на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО).

През 2014 г. през обучения за придобиване на степен на професионална квалификация са преминали 18 546 души. За сравнение през 2013 г. броят им е бил над 29 хиляди, което е доста голям спад. Най-много от обучените през миналата година - близо 20% (3648 души), са били в сферата на приложната математика. Реално обаче най-голям интерес е имало към направление хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг - въпреки че по него са отчетени по-малко обучени хора - близо 11%, или 2032 души, техните курсове са били по-дълги и съответно са показателни за истинския интерес на лицата да започнат работа по придобитата степен на професионална квалификация, обясни Брозиг. На трето място по интерес се нареждат обученията в направление транспортни услуги - те са изкарани от 1439 лица (7.76%). Курсове по фризьорски и козметични услуги са минали 1377 души (7.42%), а по счетоводство и данъчно облагане - 1177 души (6.35%).

Учим лекарите на Европа в. Стандарт

Невиждан бум на чуждестранни студенти от ЕС отчитат тази година медицинските университети у нас. "Досега в първи курс са се записали 580 чужденци от Западна Европа, очаквам да станат 700", каза ректорът на Медицинския университет в столицата проф. Ваньо Митев. Италианците дори са си направили собствено общежитие. Варненският Медицински университет пък обучава общо над 1200 чужденци от 44 страни. Заради големия интерес дори се е наложила селекция, защото трима души кандидатствали за едно място. Най-много са младежите от Германия, Великобритания и Испания. В Медицинския университет в Плевен до вчера бяха подали документите си над 300 момчета и момичета от 28 държави. Отново най-висок е броят на кандидатите от Великобритания - 145 души. След тях са индийците - 70 човека.

Погват търговците на автомобили в. Стандарт

Финансовият министър Владислав Горанов ще проведе разговори с ръководството на НАП ще предложи да започнат масирани проверки по големите борси за употребявани автомобили, съобщи Нова ТВ.

По данни на Асоциацията на автомобилните производители употребяваните коли на борсите у нас са около 250 000. Продажбата на основна част от тях се прави като сделка между физически лица. И така се заобикаля плащането на ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 07.09.22 г.
fallback