fallback

Плeвнелиев: Трябва общ глас за решаване на кризата с бежанците в ЕС

Следващото заседание на държавните глави от групата "Арайолуш" ще се проведе в България

16:20 | 22.09.15 г. 12

Има желание за общо решение на ЕС за решаване на миграционния натиск върху европейските държави. Това коментира президентът на България Росен Плевнелиев след срещата на групата „Арайолуш”, пише Прессекретариатът на Президентството.

„Налице е позитивна енергия, желание за сътрудничество и за постигането на общ глас. Нашият ясен призив към правителствата е да намерят подходящи решения. Само заедно можем да решим всички проблеми, които стоят пред нас. Това е посланието от изминалите дни на срещата“, е посочил той.

Има остра необходимост от единен европейски подход за намирането на решения, е отчел още българският президент. Припомняме, че на 23 септември ще има извънреден Европейски съвет в Брюксел, посветен на бежанците.

След заседанието на държавните глави на Германия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Латвия, Естония, Португалия, Финландия, Италия и Малта стана ясно, че следващата им среща през 2016 година ще бъде в България.

Предстои темите на следващата среща на групата „Арайолуш“ да бъдат съгласувани.

„България със сигурност ще постави темата за Югоизточна Европа като център на своята външна политика. Това голямо признание за България съвпада и с българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, което продължава до средата на 2016 година. България води и се надяваме да постигнем конкретни резултати в интерес на гражданите на региона“, казва още Плевнелиев.

Лидерите на единадесетте държави от „Арайолуш“ са обменили мнения също така по ситуацията в Украйна, в Близкия изток, както и в Гърция след изборите в страната.

„Тези кризи са настоящето, но ние погледнахме и в перспектива – където Европа ще бъде още по-силен фактор на международната сцена, Европа, която ще може ефективно да решава проблемите и която ще се погрижи за най-младите, за своите деца, които да получат по-добро образование и по-добра перспектива за реализация“, обобщава Росен Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:05 | 04.09.22 г.
fallback