fallback

Вътрешните министри на ЕС се събраха заради кризата с бежанците

България подкрепя безусловно предложението за задължителни квоти, заяви Румяна Бъчварова

17:50 | 14.09.15 г. 2

Вътрешните министри на ЕС пристигнаха в Брюксел за преговори по предложените задължителни квоти за прием на бежанци. Заседанието е насрочено на фона на обтегнатите отношения между Шенгенските държави, които въведоха временен контрол по границите заради масовото преминаване на нерегистрирани мигранти, съобщи БНР.

Австрия също въвежда проверки по границата си с Унгария, съобщи на идване вътрешният министър Йохана Микл-Лайтнер, след като Германия спря влаковете, идващи от Виена. „Сега е видно за всеки, че имаме само две алтернативи – или държавите в Европа да се провалят самостоятелно, или заедно да се справим с този проблем и да излезем по-силни от тази ситуация“, каза тя.

ЕК още не е формално уведомена от австрийците, съобщи неин говорител, но Комисията оправда действията на Германия и обясни, че те не нарушават правилата на Шенген за свободно движение.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос ще се опитат да убедят по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи несъгласните държави по плана за задължително разпределение на бежанци.

Чехия, Полша, Унгария и Словакия водят съпротивата срещу принципа на принудителни квоти за 160 хиляди сирийци, иракчани и еритрейци. Те настояват първо да се спре притокът на нови хора от Гърция през Балканите в посока Германия и да се затегне контролът по външните граници. Германия и Франция настояват първо за солидарно поемане на миграционната тежест.

Междувременно Ройтерс съобщи, че проектоспоразумението, което обсъждат днес вътрешните министри от ЕС, предвижда разселването на мигранти в страните от блока, но не уточнява начина, по който те ще бъдат разпределени. Агенцията твърди, че е получила достъп до проекта.

„България подкрепя безусловно предложението за задължителни квоти за бежанци“, съобщи в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова преди началото на срещата, предаде БНР.

„Ще го подкрепим. Смятаме, че то е справедливо, още повече, че принципът, подходът, който се предлага, включва и възможността всяка една друга държава, ако попадне в по-тежка ситуация, да се възползва от това право“, каза тя.

Българското правителство обаче е против моделът на преразпределяне да се превърне в постоянно действащ механизъм за бъдещ нов прием на хора, стана ясно още от думите на Бъчварова.

„Солидарността към бежанската криза в Европа няма алтернатива и това мнение се споделя от всички държави-членки на ЕС“, заяви вицепремиерът Меглена Кунева след заседание на Съвет по общи въпроси в Брюксел, информира пресцентърът на кабинета.

България продължава да настоява в рамките на кризата да получи членство в Шенген по въздух, за да ползва шенгенските информационни системи за идентифицирането на хора със забрана за влизане в Шенгенското пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
fallback