fallback

Търговците на дребно изпращат слаб юли

Свиване на оборотите в търговията с автомобилни горива отчита националната статистика

12:52 | 08.09.15 г.

Търговците на дребно в България (без тези на автомобили и мотоциклети) не могат да се похвалят с добро представяне през юли, според календарно изгладените данни на националната статистика. Оборотите в сектора се свиват с 0,6% спрямо юни, а на годишна база има незначителен ръст от 0,1 на сто.

От данните на НСИ е видно, че през юли спрямо предходния месец юни оборотите на търговците са спаднали най-осезаемо в сектора продажби на компютри и комуникационна техника (-3,2%), както и при автомобилните горива (-1,4%).

Спадът донякъде се компенсира от продажбите на обувки и кожени изделия (1%) и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (2%).

На годишна база е отчетен значителен спад на оборотите при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия (-4,8%), както и при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (-5,1%). С 3,3% пък се свиват оборотите в сектора търговия с автомобилни горива и смазочни материали.

През последните месеци водеща тема в публичното пространство е цената на петрола и нейното отражение по българските бензиностанции. Едно от обясненията на експерти защо горивата не поевтиняват въпреки срива на цената на петрола на световните пазари е, че търсенето през летния сезон е голямо и това поддържа цената висока.  

Сега обаче статистиката категорично показва свиването на оборотите в сектора в първия летен месец, когато започнаха и спадовете на цената на петрола на световните пазари. Интересно ще бъде да се проследи дали тази тенденция ще се задържи и през август. 

На обратния полюс през юли е представянето на сектора търговия на дребно по пощата и интернет, където оборотите растат с 18,6%. Значимо увеличение имат и оборотите на търговците на битова техника – с 13,3 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
fallback