fallback

Европейски посланици критикуват отхвърлянето на антикорупционния закон

Депутатите отхвърлиха на първо четене текстовете под страх от създаването на "ново Гестапо"

20:35 | 07.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател

Посланици на европейски държави разчетоха отхвърлянето от парламента на антикорупционния закон като лош сигнал, съобщи БНТ.

В съвместно изявление 14 държави от ЕС, подкрепени от колегите си от Норвегия и Швейцария, казват, че отхвърлянето на правителствения законопроект срещу корупцията по високите етажи на властта още на първо четене е лош сигнал в борбата срещу това явление.

Те призовават българските народни представители от всички групи да покажат, че не омаловажават проблема у нас.

В края на миналата седмица в пленарната зала категорична подкрепа на текстовете, изготвени от екипа на вицепремиера Меглена Кунева, дадоха само депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. С "въздържал се" гласуваха депутатите от АБВ и Патриотичния фронт, въпреки че са част от управляващата коалиция. 

Повечето депутати признаха, че виждат  "ново Гестапо" в бюрото, което трябва да бори корупцията във високите етажи на властта. 

България е критикувана от европейските си партньори именно заради липсата на явни мерки в борбата срещу корупцията и буксуващата съдебна реформа. Това са и причините страната да не бъде приета за част от Шенгенското пространство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
fallback