fallback

Преглед на печата за 27 август

07:42 | 27.08.15 г.

Студиата на ТВ7 се продават заради дългове в. Капитал Daily

Част от сградата на столичния бул. "Цар Борис III", в която е ТВ7, се продава заради дългове. Имотът е обявен на търг от частен съдебен изпълнител, като процедурата е задействана по искане на Уникредит Булбанк. През 2012 г. тя е отпуснала заем за 20 млн. лв. и има ипотека върху част от парцела и сградата. Ден по-късно преди три години сградата е ипотекирана и в КТБ. В сградата, но на горните етажи, беше и кабинетът на Цветан Василев.

Началната цена за обектите е 4.37 млн. лв. В момента недвижимостите са собственост на "Партнер лизинг" - дружество, което също като телевизията беше свързано със затворената КТБ и Цветан Василев.

Столичната община спира търг за изгаряне на отпадъците от новия завод за рециклиране в. Капитал Daily

Общината не е доволна от подадените оферти в обществената поръчка за "оползотворяване" на т.нар. RDF отпадъци - крайния продукт след третирането на боклука в новия завод край с. Яна, и затова я прекратява. Това става ясно от съобщение в Агенцията по обществени поръчки.

Целта на търга

Търгът имаше за цел да намери три различни изпълнителя, които да изгарят RDF отпадъците в продължение на четири години, срещу прогнозен бюджет от общо 25 млн. лв. Де факто обществената поръчка беше разделена на три части единствено по критерий общ обем на изгаряните отпадъци - от различните фирми се очакваше да поемат съответно по 80 хил. тона годишно, по 75 хил. тона годишно и по 25 хил. тона годишно.

Софиянци масово недоволстват от сметките си за парно в. Сега

Изравнителните сметки за парно и топла вода са сред най-честите поводи за оплакване от столичани пред новите обществени посредници на "Топлофикация-София". Това не е изненада - още през пролетта фирми за дялово разпределение намекнаха, а част от дружествата обявиха в прав текст, че сметките ще са по-високи. Причината е в новата наредба за топлоснабдяването, която влезе в сила преди година и въведе нова методология при отчитането на парното и използваната топла вода. Сметките вече се формират не според прогнозни дялове, а според потреблението на всяко домакинство за отминалия отоплителен сезон.

Най-после законите ще имат предварителна оценка в. Сега

Логичното изискване да има задължителна предварителна и последваща оценка на всеки нормативен акт, който се приема, изменя или допълва, ще стане част и от българското законодателство. Въпреки че това е повече от естествено, в България подобен подход на практика липсва.

Вчера Министерският съвет прие промени в Закона за нормативните актове (ЗНА), с което се въвежда оценка на въздействието в нормотворческия процес "като инструмент за усъвършенстване на изготвянето, съгласуването и приемането на нормативни актове". Предвижда се аналитичен подход за изследване на възможните икономически, социални, екологични и други последици, на разходите, ползите и рисковете от различни варианти на действие за разрешаване на съществуващи проблеми. Оценката ще гарантира, че процесът на вземане на решения и приемане на законодателство се базира на доказателства и данни, аргументира се правителството. Такава е практиката във всички държави от ЕС, като най-напреднали са Великобритания, Холандия, Дания.

15% от стаите по-малки от приетите изисквания в. Стандарт

До 15% от стаите в хотелите могат да са с по-малък размер от предвидения за категорията на дадения обект, но само ако това е съобщено предварително на потребителите. Това предвижда новата Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене, която беше обнародвана в "Държавен вестник". Облекчението за размера на стаите е насочено към по-старите хотели и градските хотели, които трудно могат да направят технически преустройства, но предлагат допълнителни услуги на своите клиенти, гласят мотивите за новите тестове. С наредбата се въвежда и изискване рецепциите във всички хотели да се набират с вътрешен номер 9.

Добивът на ечемик във Варненско стига до 650 кг на декар в. Новинар

Добивът на ечемик във варненските общини Долен чифлик, Ветрино, Провадия и Дългопол е между 450 и 650 кг на декар. Данните съобщи Атанас Атанасов, който е регионален представител на Асоциацията на земеделските производители в България.

Той обясни, че добивите са малко по-добри от миналогодишните. Един от факторите бил малкото количества валежи, които паднаха това лято. Атанасов добави, че съвсем скоро започва жътвата на слънчогледа, който най-вероятно ще е по-малко от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 20.08.22 г.
fallback