fallback

Преглед на печата за 25 август

07:28 | 25.08.15 г. 28

Световните пазари се сринаха. Как влияе това на България

в. Капитал Daily

Сривът на световните фондови пазари, започнал миналата седмица, продължи и с по-голяма сила и в понеделник. Сегашният двигател на спада е по-ясен: очакваното забавяне на големи икономики като Китай и Бразилия, което частично се прехвърля към САЩ и Европа. Движенията надолу засегнаха не само акциите, но и стоковите пазари, където суровините - горива, метали и храни, поевтиняват, а петролът достигна най-ниската си цена от шест години насам. Еврото рязко поскъпна спрямо долара.

Засега проблемите изглеждат далеч от България, но страната може да усети негативен ефект по няколко канала. Ако поскъпването на единната валута е устойчиво, това може да свие износа. Успокоително е, че основните ни партньори са в ЕС. Освен това ниските цени на петрола са благоприятстващ фактор за българския експорт, защото нашата икономика е по-енергоемка, отколкото други конкурентни в ЕС. Втори риск при задържането на ниски цени на суровини и петрол може да дойде по линията на дефлацията, която да се задълбочи. Третата опасност е по линия на спестяванията - голяма част от взаимните и пенсионните фондове са инвестирали във финансови активи в чужбина и тяхното понижение може да се отрази върху доходността им.

Армията ще спира бежанците с учения по границата

в. Сега

Министерството на отбраната ще проведе серия от учения по границата с Македония, за да пресече евентуални планове на нелегални имигранти от западната ни съседка да нахлуят на българска територия, научи "Сега" от източници от МО. Над 7000 чужденци са влезли в Сърбия от Македония в неделя вечерта, съобщи Върховният комисариат на ООН. 70 автобуса с бежанци пристигнаха в Белград в нощта на неделя срещу понеделник от лагера в Прешево в Югоизточна Сърбия.

През последните седмици по няколко хиляди нелегални имигранти преминават от територията на Гърция в Македония през Гевгелия и се отправят към Сърбия. Миналата седмица Сърбия предизвика паника, като съобщи, че ще ги пренасочва към България и Хърватия.

Магистрати: ВСС се поддава на външен натиск

в. Сега

Над 52% от магистратите се съмняват в морала на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които отговарят за назначенията в съдебната система и я управляват. Това става ясно от резултатите от проучване, проведено от самия съвет, съобщи "Правен свят". В проучването са взели участие 1592 съдии, прокурори и следователи, 3628 съдебни служители и 3667 граждани.

В отговорите си като първа причина за ниското доверие магистратите посочват това, че съветът се поддава на външен натиск. Участниците посочват още съмненията си в морала на членовете, както и наличието на корупция. Недостатъчно добър подбор на членовете на ВСС е друга причина за ниското доверие в органа, заявяват над 46% от магистратите. Липса на прозрачност в работата на съвета е друг проблем.

2000 по-малко първолаци влизат в клас наесен

в. Сега

Над 2000 първокласници по-малко ще прекрачат училищния праг на 15 септември в сравнение с миналата. Намаление в броя на първокласниците има в доста градове у нас, като в някои училища за момента няма записан дори и един ученик в 1-ви клас. Това показват данни на просветното министерство към 1 август т.г.

По данни от регионалните инспекторати по образованието прогнозно в началото на този месец в училищата в страната са записани 64 841 ученици за първи клас в 3395 паралелки. За сравнение през учебната 2014/2015 г. за първи път в клас са постъпили 67 337 ученици. Това прави разлика от 2496 деца, която обаче може да се промени до 15 септември, когато е крайният срок за попълване на свободните места. Все пак повечето родители вече са записали децата си в избраното училище и броят на малчуганите в първи клас наесен с голяма вероятност ще е по-малък от предходната година.

"Сайгон Нюпорт" с интерес към пристанищата у нас

в. Стандарт

Виетнамската корпорация "Сайгон Нюпорт" проявява интерес за инвестиции в пристанищата на България. Това стана ясно на среща на представители на компанията и ръководството на "Пристанище Варна" ЕАД у нас, съобщиха от пресслужбата на порта. "Проявяваме интерес към инвестиции в пристанищното дело в Република България", коментирал контраадмирал Нгуен Данг Нгхием, зам.-председател на УС и генерален директор на "Сайгон Нюпорт".

Корпорацията е военно-икономическо обединение, което се развива в три основни области – пристанищни и логистични услуги и морски транспорт. Виетнамската корпорация е сред най-големите дружества в социалистическата република, което разходва голяма част от печалбите си за социални програми. "Сайгон Нюпорт" управлява 3 пристанища в гр. Хо Ши Мин, 3 пристанища в Кай Меп, 2 пристанища в среден Виетнам, 3 пристанища в гр. Хай Фонг и 5 речни пристанища в делтата на река Меконг.

Дават половин милион лева на коневъдите

в. Новинар

500 000 лева ще бъдат отпуснати от Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на коневъдството у нас. Това съобщиха от ведомството, като допълниха, че парите ще дойдат по схемата de minimis. Средствата ще бъдат насочени към стопани, които отглеждат 7600 коня под селекционен контрол.

Сезонът на зимнините тръгна с високи цени

в. Новинар

Сергиите за зарзават по кварталите, далеч от центъра, пак „режат главите“ на потребителите със завишени цени, които се разминават в пъти с тези на тържищата, показа проверка на „Новинар“. Въпреки че по принцип има разлика в стойностите, обикновено към края на всеки сезон тя става още по-голяма. Розовите домати по сергиите в „Надежда“ и „Люлин“ удрят тавана – 3 лв. за килограм, докато на Женския пазар например са около 1,20 лв., а червените стигат и до 70 стотинки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
fallback