fallback

Дончев: Има нещо нередно на пазара на горива

Никой не води кампания срещу малките и ведомствените бензиностанции, категоричен е вицепремиерът

09:37 | 22.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очевидно е, че има нещо нередно на пазара на горива. Ето защо Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва по-бързо да установи защо цените на горивата са високи, въпреки че цените на петрола на международните пазари намаляват. Това коментира в ефира на Нова ТВ вицепремиерът  по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев.

На базата на детайлен анализ КЗК трябва по-скоро да установи дали нередностите са „заради картел или заради нещо друго“, посочи той и припомни, че през 2011 г. е правена подобна проверка, но въпреки сходствата в цените на горивата, КЗК е установила, че няма картел.

„Не искам да влизам в ролята на гадател. Няма да предполагам, но се надявам на пълен и безпристрастен анализ не само заради кабинета, но и заради цялото общество“, отговори Дончев на въпрос какво очаква да покаже проверката.

„Тук говорим за ощетяване на потребителя. Този, който продава горива, а не е внесъл всичко дължимо в бюджета, ощетява всички потребители на горива. Този, който не е получил качествено гориво, си поврежда автомобила“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Томислав Дончев заяви, че проверките по бензиностанциите продължават и смята, че Министерството на икономиката ще съобщи кои и колко са обектите с нарушения.

Той бе категоричен, че никой не води кампания срещу малките и ведомствените бензиностанции.

„Държавата трябва да се увери че има истински функциониращ пазар. Държавата трябва да гарантира, че това, което се дължи на бюджета, е влязло в бюджета. Държавата трябва да си влезе във функциите не само в енергийния сектор, но и в други сектори“, отговори Дончев на нападките, че се толерират големите играчи.

Самият той не се притеснява от евентуален протест срещу цените на горивата в предизборна обстановка.

„Всички имат право да протестират. Така функционира демокрацията. В една страна само управляващите нямат право да протестират“, каза той. „Сега зависи и дали исканията на протестиращите ще могат да бъдат изпълнени или не.“

Дончев очаква да чуе ясните позиции на работодателските организации. „Те са един от големия потърпевш, също както бяха при намеренията за вдигане на цените на електроенергията“, заяви той.

Вицепремиерът коментира и че не забелязва „каквито и да било политически емоции“ в отговор на въпрос за това дали има напрежение между коалиционните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
fallback