fallback

Неусвоени средства на НЗОК ще се насочват към пера с дефицит

Ако се установи недостиг за медико-диагностични дейности, свободните средства ще бъдат дадени за тях

09:48 | 19.08.15 г.

Неусвоените средства на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат насочени към пера с дефицит. Това каза за БТА заместник-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков.

Той коментира твърдения на БЛС, че Здравната каса е пренасочила 4,5 млн. лв., предвидени за медико-диагностични дейности, към болнична помощ.

Д-р Пенков обясни, че тези средства в момента стоят в резерва на НЗОК и след като се направи анализ за деветте месеца на годината ще се реши за какво ще се използват. По думите му тези 4,5 млн. лв. са били неусвоени за първото полугодие на годината. Той увери, че ако се установи недостиг за медико-диагностични дейности, средствата ще бъдат дадени за тях.

Заради решението на Националната здравноосигурителна каса за пренасочване на средства ще бъде ощетена доблничната помощ и ще намалеят парите за първична диагностика, алармираха вчера от Българския лекарски съюз (БЛС).

Надзорният съвет на НЗОК е взел своето решение, воден от това да защити интереса на пациентите, коментира д-р Станимир Хасърджиев, член на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му на Надзорния съвет е бил предложен разчет, в който е посочено, че това са средства, които се очаква да не бъдат усвоени и съответно е предложено да се насочат към други пера, в които има недостиг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 03.09.22 г.
fallback