fallback

Лекари срещу отнетия лиценз на болница "Папуров"

Със закриването на болницата е извършено насилствено лишаване на пациентите от техните права, посочват медиците

14:47 | 12.08.15 г. 1

Регионалната колегия на лекарски съюз в Търговище разпространи днес декларация, в която се призовава да бъде възстановен лицензът на болница "Папуров".

Документът вчера е изпратен до Министерството на здравеопазването, до Комисията по здравеопазване към НС, до депутати от региона, информира Панайот Арнаудов, председател на регионалната колегия, предава БТА.

В декларацията се казва, че със закриването на болница "Папуров" е било извършено "насилствено въздействие върху болните да променят лекуващия си лекар и избраното от тях място за лекуване, лишаване на пациентите от техните права".

На болница "Папуров" бе отнето разрешителното за дейност, след като Върховният касационен съд издаде условна присъда на собственика на здравното заведение д-р Добрин Папуров за действия, довели до източването на близо 200 000 лева от НЗОК.

Миналата седмица здравният министър Петър Москов обяви, че за 9-месечен период болницата е източила 200 хиляди лева от НЗОК, нарушавани са правата на пациентите, извършвани са фалшиви хоспитализации, отчитани са пациенти, хоспитализирани в други лечебни заведения, отчитано е лечение на заболявания, каквито пациентите никога не са имали.

Собственикът и управител на болница "Папуров" в Търговище, д-р Добрин Папуров, веднага реагира, като обяви, че смята да потърси правата си по всички правни начини, заради отнетото разрешение за работа на лечебното заведение. За него това е „наказателна акция“.

Пациентите на хирургичната болница в Търговище получават безвъзмезден вторичен преглед в друг медицински център в града. Вторичните прегледи се полагат по клинична пътека, обясни хирургът д-р Румен Русев, допълва БТА. Прегледите ще бъдат извършвани от лекарите, правили медицинската интервенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 28.08.22 г.
fallback