fallback

Министерството на енергетиката откри банкова сметка за спасителния енергиен фонд

Производители и вносители на ток са задължени да правят вноски в размер на 5% от приходите от продажба на електроенергия

15:50 | 11.08.15 г. 2

Открита е банкова сметка за набиране на средства във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, съобщават от Министерството на енергетиката.

Временната банкова сметка за чужди средства, по която да се събират вноски по Фонда, е открита съгласно разпоредбите на Закона за енергетиката.

Откритата банкова сметка в левове е на името на Министерството на енергетиката със следния IBAN: BG05 BNBG 9661 3300 1421 02. Банковият идентификационен код (BIC) на БНБ е BNBGBGSD.

С откриването на сметката се осигурява възможност на всички задължени лица да внасят в срок дължимите вноски съгласно чл. 36е, ал. 3 от Закона за енергетиката.

След избор на управителен съвет на Фонда и приемането на Наредба за реда и начина на набирането, разходването, отчитането и контрола на средствата, постъпилите суми ще бъдат прехвърлени по сметка на Фонда, уточняват от министерството.

Парламентът одобри окончателно създаването на спасителен фонд за енергетиката през юли. Фондът цели намаляването на тарифния дефицит в Националната електрическа компания (НЕК) и е част от обещанията на правителството за мерки за енергетиката, които да не позволят увеличение на цената на тока.

Парите в новия фонд ще идват от вноските на производителите и вносителите на електрическа енергия в страната, които са в размер на 5% от приходите от продажба на ток. Освен това във Фонда ще се събират и средствата от продажбата на квотите въглеродни емисии, както и лихви от просрочени вноски и дарения. Средствата от продажбата на квоти ще се изразходват само за развитие на ВЕИ.

„Американските“ централи няма да внасят средства във Фонда, защото в договорите им е предвидено, че всички нови такси, непредвидени в подписаните споразумения, се поемат от НЕК.

Очакванията са приходите във Фонда да бъдат 211 млн. лева, от които трябва да бъдат извадени 52 млн. лева от AES Гълъбово и КонтурГлобал, тоест през новия регулаторен период средствата за НЕК от този спасителен фонд ще бъдат 159 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
fallback