fallback

По-високи цени на лекарствата, предмет на паралелен износ, искат пациенти

Европейска директива насърчава паралелния износ и държавата е с вързани ръце, казва председателят на Асоциация на собствениците на аптеки

13:20 | 07.08.15 г.

Пациентски организации настояват да се въведат по-високи цени на лекарствата, които са предмет на паралелен износ. Според пациентската организация "Заедно с теб", ако се регулира паралелният износ със закон, заплахата от липса на важни лекарства на пазара, ще спре.

„Българи с хепатит, диабет и астма остават без лекарства заради паралелния износ на спасителните за тях медикаменти. Ако законодателно се урегулира, тогава заплахата за нашите пациенти ще спре“, посочва пред БНР Пенка Георгиева, председател на „Заедно с теб".

Изключително много сигнали постъпват в пациентските организации за липсата на животоспасяващи лекарства, каза Георгиева.

По думите й в България цените на лекарствата са по-евтини и има интерес от определени фирми, които изнасят тези лекарства, и ги препродават. „Годишният оборот на тези фирми е около 300 милиона. Ние нямаме нищо против бизнеса, но когато става въпрос за живота и здравето и това е заплаха за нашите пациенти, считаме, че трябва да има политическа воля този въпрос да бъде решен“, посочва Георгиева.

Според председателя на Асоциация на собствениците на аптеки Николай Костов държавата е безсилна да се справи с проблема заради наличието на европейска директива, която насърчава паралелния износ.

„Има директива, която насърчава паралелната търговия, защото Европейската комисия смята, че това е от полза за страните - членки, тъй като води до увеличаване на конкуренцията и понижаване на цените на лекарствата“, коментира Костов.

Той е на мнение, че е възможно и у нас да се въведе ограничителен списък на лекарствата, които могат да се изнасят, по примера на други страни, но страната ни може да стане обект на санкции от ЕК.

„Държавата е поставена в незавидна ситуация да не може да регулира този процес“, коментира Николай Костов. Според него не е добро решение цените на лекарствата да се вдигнат, защото това ще източи бюджета на НЗОК, който всяка година генерира преразход за лекарства.

Пенка Георгиева съобщи, че в МЗ се готви законопроект, който ще наложи ограничения за износ на лекарства, предмет на паралелен износ.

Темата за паралелния износ на лекарства не е нова и се коментира в общественото пространство периодично. От Министерството на здравеопазването признават, че съществуват спънки за преодоляване на проблема, но работят в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
fallback