fallback

Потребителското доверие за икономическата ситуация остава разклатено

Към юли се запазват очакванията за влошаване на финансовото състояние на домакинствата и ръст на безработицата

11:37 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор

През юли потребителското доверие остава приблизително на равнището си от април, съобщават от Националния статистически институт.

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-малко негативна спрямо предходната анкета, в резултат на което балансовият показател се покачва с 1,9 пункта.

Тенденцията при потребителското доверие е в синхрон със задълбочаващия се спад при бизнес климата. Той се задълбочи през юли заради влошените очаквания на бизнеса от сектора на услугите, промишлеността и търговията на дребно.

Същевременно обаче в очакванията им за следващите дванадесет месеца се наблюдава известен песимизъм, който е по-силно изразен сред населението в селата (намаление на балансовия показател с 8,6 пункта).

Според потребителите, живеещи в градовете, финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца се подобрява с 2,7 пункта, докато при потребителите в селата анкетата отчита спад от 8,2 пункта.

Същата тенденция се наблюдава и по отношение на очакванията за следващите дванадесет месеца относно финансовото състояние на домакинствата както в градовете, така и в селата.

Потребителите продължават да са на мнение, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, като инфлационните им очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата преобладаващите предвиждания са, че ще има съкращаване на персонал през следващите дванадесет месеца, като според населението в селата то ще бъде с по-високо темпо.

През юли по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява в сравнение с предходното наблюдение.

Последната анкета отчита леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, като и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са благоприятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
fallback