fallback

Правителството даде две концесии за добив на строителни материали

Одобрено е и издаването на четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства

19:04 | 05.08.15 г.

Правителството предостави две концесии за добив на строителни и една – на скалнооблицовъчни материали, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Варовици ще бъдат добивани от находище „Борово” в община Борово. Концесионерът „Терес и Ко” АД, ще разработва кариерата за срок от 35 години. Предвижданите инвестиции са за над 651 хил. лв., а очакваните постъпления от концесионни плащания – да надхвърлят 3 млн. лв. (без ДДС).

От участъците „Южен” и „Северен” на находище „Бов” в община Своге „Базалт България” ЕООД ще добива базалтоиди за срок от 35 години. Заложените от концесионера инвестиции за обезпечаване на производствената дейност са за 32,8 млн. лв., а очакваните концесионни плащания – над 206 хил. лв. (без ДДС).

„Булгнайс” ООД ще разработва находище „Караджейката” в землищата на Ивайловградските села Кобилино и Черни рид. Концесията за добив на гнайс отново е за срок от 35 години. Предвидените инвестиции са за 130 000 лв., а очакваните концесионни плащания надхвърлят 472 хил. лв.

Одобрено е и издаването на четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства. Площите „Могилата” (община Радомир) и „Параклис” (община Ивайловград) ще бъдат разработвани за строителни материали от „Интерпром” ООД и „Булгнайс” ООД за срок от една година. Общият размер на инвестициите е над 107 хил. лв., а стойността на мероприятията по опазване на околната среда надхвърля 6 хил. лв.

Възможностите за добив на скалнооблицовъчни материали ще бъдат проучвани в площите „Грънчара” в община Царево и „Равнище-2” в община Мездра. Титуляри на разрешенията за срок от две години са „Ню Ейдж 2012” ООД и „Йотов Стоун” ЕООД.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
fallback