fallback

Плевнелиев: Съдебната реформа изисква промени в Конституцията

Премиерът Бойко Борисов безуспешно се опитва да събере подкрепа в парламента за промените в основния закон

16:14 | 21.07.15 г. 1

Вече няма съмнение, че за успешното осъществяване на съдебната реформа са нужни промени в Конституцията, коментира президентът Росен Плевнелиев. Той призовава партиите да запазят конструктивния подход в търсене на решения за подобряването на работата на съдебната власт.

Съдебната реформа е ключов национален приоритет, изтъква още Плевнелиев, цитиран от Прессекретариата на Президентството. „Нека не позволяваме технически спорове относно детайли да се превръщат непреодолими пречки“, призовава още държавният глава.

Той припомня, че последиците от провал на реформата ще бъдат изключително тежки за доверието на гражданите към институциите, за ефективното членство на България в европейските структури, както и за присъединяването ни към Шенген.

Плевнелиев призовава парламентарно представените политически сили да подходят надпартийно и национално отговорно и да използват следващите дни за намиране на решения и преодоляване на различията там, където все още ги има, в интерес на очакванията на българските граждани и европейските ни партньори.

От началото на седмицата премиерът Бойко Борисов проведе разговори с АБВ и ДПС относно предлаганата от правителството съдебна реформа. Част от мерките изискват промени в Конституцията, срещу което се противопоставят опозиционните партии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
fallback