fallback

Плевнелиев: Съдебната реформа да не се отлага

Ако съдебната реформа не се случи, ще има по-малко инвестиции, по-малко икономическо развитие, заяви президентът

15:29 | 17.07.15 г. 2

Съдебната реформа няма алтернатива, тя трябва да се случи без отлагане, коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Според него реформата не бива да бъде отлагана за след изборите, за септември- октомври, както настояха преди дни от ДПС.

"Ако съдебната реформа не се случи, ще има по-малко инвестиции, по-малко икономическо развитие и ние отново ще се забавим по пътя на своя просперитет", допълни държавният глава.

"Съдебната реформа е извървяла немалък път дотук и ще бъде крайно безотговорно, ако не се намери национално съгласие, за да можем да продължим по пътя на подобряване на българската система на правораздаване", смята Росен Плевнелиев. 

Той допълни, че реформата е плод на национален консенсус и съгласие, тя не може да се случи в режим на противопоставяне или когато партиите гледат тяснопартийните си интереси.

"Съдебната реформа изисква посветеност и широко политическо съгласие, то трябва да бъде намерено в парламента и като държавен глава аз също работя за това", Росен Плевнелиев.

Той посочи, че се е срещнал и разговарял по темата с главния прокурор, с правосъдния министър, с министър-председателя, с някои от парламентарно представените политически сили.

"Ще продължа да го правя през следващите дни, защото е важно да извървим по достоен начин тези последни стъпки до приемането от парламента на първо четене на промените в конституцията", посочи президентът.

„Само с писалките, с добрите идеи, с национално съгласие и позитивна енергия ще променим Конституцията”, категоричен е държавният глава. Според него Конституцията не заслужава арогантност, агресия и тяснопартиен подход, а трябва да бъде променена по достоен начин, с широко политическо съгласие.

Още новини вижте в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 09.09.22 г.
fallback