fallback

Правителството одобри заключенията от последния енергиен съвет на ЕС

Кризата в Гърция обаче поставя под въпрос кога ще бъде подписано инвестиционното намерение за газовата връзка „Комотини – Стара Загора“

16:12 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изграждането на нова газова инфраструктура в Югоизточна Европа е повтаряно многократно. Плановете за това са били дискутирани и по време на Съвета на енергийните министри от ЕС, провел се в началото на юни. Резултатите от срещата са били разгледани и приети днес от Министерския съвет, става ясно от правителствената пресслужба.

Сред проектите за нова инфраструктура е и газовата връзка между България и Гърция. Финансирането за нея ще бъде по европейските програми, а в края на май трябваше да бъде подписано и окончателното инвестиционно решение за нея. Подпис под документа трябваше да сложат българският министър Теменужка Петкова и нейният гръцки колега Панайотис Лафазанис.

Официално, заради натоварената програма на двамата, подписването на инвестиционното намерение беше отлагано на няколко пъти. Последната посочена дата беше 2 юли, но и тогава нямаше никакви предприети действия в тази насока.

Панайотис Лафазанис е част от вътрешната опозиция в СИРИЗА, която се противопоставя на подписване на договореното от премиера Алексис Ципрас споразумение с еврозоната.

Ако все пак това споразумение мине, настроенията в Гърция са за сериозни промени в кабинета и вероятно Лафазанис ще бъде един министрите, които ще бъде сменен. По тази причина е и много трудно да се прогнозира кога ще може в крайна сметка да се пристъпи към подписване на инвестиционното намерение за връзката Комотини – Стара Загора.

Тази газова връзка е важна за диверсификация на газовите доставки не само за България, но и за целия регион. С помощта на Вертикалния газов коридор, който също беше предложен като част от Енергийния съюз за преодоляване на криза с доставките след спирането на „Южен поток“ и в случай на нова газова война между Русия и Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 03.09.22 г.
fallback