fallback

Преглед на печата за 13 юли

07:00 | 13.07.15 г.

Bosch продаде фотоволтаичните си паркове в България за 10 млн. евро

В. Капитал Daily

"Бош солар енерджи", собственост на немския гигант Bosch, успя да продаде петте фотоволтаични парка, които доскоро притежаваше в България, с обща инсталирана мощност от близо 25 мегавата. Купувачът е управителят на дъщерното дружество на Bosch, което управляваше проектите, намиращи се край Казанлък - "Би Си Ай Казанлък холдинг", Недко Младенов. Той е купил парковете чрез фирмата си Би Си Ай.

Сделката е станала през април тази година, става ясно от документи в Търговския регистър. Стойността на придобитите дялове е символична, но от документите се вижда, че реално е изтеглен заем от Инвестбанк за 10 млн. евро. Като обезпечение дружеството е било заложено пред банката в края на май.

Издателят на "Преса" и "Тема" е прехвърлен на задлъжняла фирма

В. Капитал Daily

"Обединени свободни медии" АД - дружеството, издател на "Преса" и "Тема", има нов собственик. Това става ясно от съобщение на страницата за бизнес новини във вестника от петък, според което акционерите Тошо Тошев и Валери Запрянов са прехвърлили акциите от капитала си на задлъжнялата строителна компания "Интегрирани пътни системи". Дружеството купувач се свързва с Бисер Лазов - бившата дясна ръка на собственика на КТБ Цветан Василев, който сега се приема за част от лагера на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Сделката е странна по няколко причини. "Интегрирани пътни системи" (ИПС) е свръхзадлъжняло - за данъци дължи 13 млн. лв., към фалиралата КТБ - почти 100 млн. лв., в Кюстендилския окръжен съд има искане за обявяване на дружеството във фалит. Така издателят се прехвърля от една задлъжняла група към друга, още по-затънала - ИПС, и след месеци и двете дружества могат да се окажат фалирали. Важен детайл е, че марката "Преса" е в друго дружество. Преди една година Тошо Тошев и Валери Запрянов учредиха ново дружество - "Прес медиа", което днес държи правата на вестникарската марка. Така напълно възможно е след време новото, чисто от дългове дружество да стане издател на "Преса", а старото, заедно с новия собственик, да изчезнат от правния свят.

Демографската криза увеличи броя на закритите паралелки

В. Сега

Демографският срив и рекордното количество двойки на изпитите по математика и български език след 7-и клас дават своето негативно отражение върху броя на паралелките, в които догодина ще учат младежите. Закрити поради липса на кандидати в цялата страна са 232 паралелки, което е рекордно намаление в последните 3 години. Най-много спада приемът на ученици в столицата и в Бургас, а най-малко - в Смолян и Търговище. Това показват данните на просветното министерство, предоставени за "Сега".

От данните става ясно, че през 2012 г. без кандидати са се оказали 269 паралели. За 2013 г. е имало положителна тенденция - закрити са само 196 паралелки. Оттогава досега обаче броят на закритите класове започва да набъбва. През 2014 г. те са били 212, а тази година броят им се увеличава с 30 и достига 232 затворени паралелки. 68 от тях са профилирани, а 164 - професионални. Така през новата учебна година учениците след 7-и клас ще бъдат приети общо в 1154 паралелки у нас при утвърден прием от 1386. Година по-рано броят им след първо класиране е бил 1241 при утвърден план-прием в 1445 паралелки.

И МВР ще прикрива тайни операции зад фирми и фондации

В. Сега

Освен ДАНС и вътрешното министерство също ще има възможността да използва неправителствени организации и фирми като прикритие за своите тайни операции. Това стана възможно с промени в специалния закон за ведомството, приети от Народното събрание. Идеята е на шефа на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов от Реформаторския блок. ДАНС има същите правомощия още от 2009 г.

Новите разпоредби в закона гласят, че МВР ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност, като създава и използва юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества за параван на разследвания, в които участва служител под прикритие. Както и при провеждане на операции под прикритие, в които се извършват контролирани доставки (пренасяне на предмет на престъпление от контролирано лице с цел да се разкрие трансгранично престъпление) и доверителни сделки (привидна сделка, сключвана от служител под прикритие). До този момент в закона имаше само уточнение, че МВР извършва оперативно-издирвателните си дейности чрез "специфични явни и неявни способи и средства".

В Монтана най-често работят без договор и с плащане под масата

В. Сега

Монтана е абсолютният лидер по сива икономика у нас. Според близо една десета от работниците сивите практики там са между 51 и 60%. Най-често става въпрос за работа без трудов договор или за допълнително заплащане на труда извън договора. Това показва последният доклад на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) за 2014 г.

Любопитното е, че работниците и служителите често пъти с охота се включват в схемите на своите работодатели, свързани с укриването на данъци или осигуровки. Те остават податливи на сиви практики основно заради високите нива на безработица в Северозападна България, където има малък брой работещи предприятия, а заплатите са ниски.

Купуват родни мебели във Франция и Италия

В. Стандарт

Редица български производители на мебели изнасят голяма част от продукцията си в страните от ЕС. Но масовото производство на мебели у нас е насочено само за вътрешния пазар - за клиентите в България. Това каза за "Стандарт" председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост Галин Господинов. "Не повече от 15-20% от нашите фирми имат активен износ. Голяма част, може би около 40%, имат периодично - от време на време, възможност да продават в чужбина. Над 40-45% от фирмите у нас работят само на местния пазар", обясни той.

През последните години се забелязва тенденцията да се изнасят най-много мебели към Германия, Италия и Франция. "Това е нормално, тъй като те са едни от най-големите държави като население. От това следва, че те са най-големите потребители и затова е логично да купуват най-много наши мебели", каза Галин Господинов. Обикновено интерес към българските продукти има най-вече от страните от ЕС. От Русия интересът вече не е толкова голям - преди години се забелязваше такава тенденция, но вече не е така.

Само родни екскурзоводи ще показват чудесата ни

В. Стандарт

Само екскурзоводи, които са издържали изпит и са получили лиценз за работата си от Министерството на туризма, ще имат право да показват родните забележителности на групи с туристи. Това е записано в новата наредба за работата на екскурзоводите, която Министерството на туризма е публикувало в сайта на ведомството за обществено обсъждане. Според нея освен екскурзоводи от България, у нас ще могат да работят и такива от ЕС и Швейцария, но само в присъствието и на роден гид. За да упражняват професията си, екскурзоводите ще трябва да имат съответното образование или стаж.

Откриха злато на 1300 метра под земята край Белица

В. Новинар

Изследователи откриха злато край белишкото село Бабяк на рекордна дълбочина от 1300 метра под земята. Вече са взети и първите проби от златната жила, предаде ТВ7. Направени са четири вертикални сондажа за проверка на състава на скалите. В същия район специализирана фирма е направила проучвания и за залежи на сребро. До този момент районът край Белица не е изследван, уточниха местните. Концесионерът, който е канадска фирма, развиваща дейност в България, сега проучва района на площ от 110 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
fallback