fallback

Меглена Кунева: Нереформираната съдебна система е препятствие пред инвеститорите

Въпросът за съдебната реформа не търпи отлагане, заяви вицепремиерът

13:36 | 12.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Нереформираната съдебна система е препятствие пред инвеститорите. Това каза пред БНР вицепремиерът Меглена Кунева. Тя посочи, че въпросът за съдебната реформа абсолютно не търпи отлагане.

По повод позицията на ДПС, че ГЕРБ трябва да станат водещи в съдебната реформа, защото тя не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок, Кунева коментира: „Няма никаква причина да се оттегляме от призива ГЕРБ да има водеща роля“.

„Нека се концентрираме върху това, за което сме съгласни – че тази реформа трябва да я има, не съм чула никой да се противопостави на разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) и да сложим още една цел. Това е целта да се знае кой носи отговорност след всяко едно решение в съдебната система“, заяви вицепремиерът.

По думите й би било много лош знак, ако до местните избори не правим нищо по съдебната реформа. „Но да говорим, преди да се събрали лидерите на политически партии отвъд коалицията, няма смисъл. Аз не знам какво точно предлага

ДПС като сърцевина на съдебната реформа. Нека да се сравнят проектите и ГЕРБ да каже коя е тяхната линия, от която няма да отстъпят“, призова тя.

Меглена Кунева допълни, че трябва да се изяснят два въпроса: имаме ли някакво разколебаване, кой се разколебава и защо, както и как е стига до коалиционно мнозинство и защо някои партии отхвърлят възможността промените в съдебната система да станат през Конституцията.

Вицепремиерът отбеляза, че недоверието на икономическите субекти, българските и чуждестранните инвеститори, както и оценките, които Европейската комисия дава за икономиката на страната, е свързано със съдебната система.

„Това недоверие е факт и ние не можем да го търпим. Борбата с корупцията също минава през добре функционираща съдебна система. Не говоря за корупцията вътре в съдебната система, а за казусите, които се решават през съда. В последните години никой от инвеститорите – български и чужди, не посочва нежеланието да се включи в икономиката на страната с това, че нямаме инфраструктура. Напротив, първото нещо е съдебната система, което посочват, второто е нивото на корупцията, и трето – липсата на кадри“, допълни тя.

„Съдебната система е другото име на държавата. Така че да продължат нещата по този начин – няма как и мисля, че никой не го иска“, допълни вицепремиерът.

Меглена Кунева допълни, че промените в Конституцията са необходими, за да не се връща реформата назад, ако някое следващо НС реши да върне едносъставния ВСС.

Междувремнно от МС съобщиха, че Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов ще бъдат в понеделник на еднодневно работно посещение в Холандия. Една от темите на разговорите ще бъде присъединяването на България в Шенген.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
fallback