fallback

Избират нов управител на БНБ във вторник

Народното събрание ще избере новия гуверньор на извънредно заседание

10:34 | 10.07.15 г. 6

Парламентът ще избере нов управител на БНБ във вторник. Това ще стане на извънредно заседание на Народното събрание, решиха депутатите по предложение на председателя на НС Цецка Цачева.

За поста се борят четирима кандидати. Номинираният от ГЕРБ Димитър Радев има подкрепата и на Реформаторския блок, които имат още една кандидатура - на Бисер Манолов. Третата номинация е на издигнатия от АБВ Виктор Йоцов, а четвъртата - на кандидата на Патриотичния фронт Григорий Вазов. 

Всички те вчера представиха концепциите си за управление на централната банка пред народните избраници и заложиха на приемането на еврото у нас.

Сегашният управител на БНБ Иван Искров подаде оставка преди няколко седмици, считано от 10 юли. Депутатите от бюджетната комисия решиха, че мандатът му ще бъде продължен до избора на новия гуверньор.

Изборът на нов председател на БНБ ще стане на фона на образувано дело в Конституционния съд заради процедурата по вота. 74 депутати от различни групи атакуваха правилата, защото те не дават право на отделни депутати от парламентарните групи да издигат кандидати.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
fallback